Treći Dan održive mode održava se 19. novembra

Vidimo se od 14 časova u Silosima na adresi Dunavski kej 46 (Beograd)

18/11/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0 izvor: Saopštenje

Dan održive mode je jednodnevni događaj koji potencira razgovor o društvenim i ekološkim aspektima modne industrije i promišlja o rešenjima, te konkretnim predlozima za inovacije u modnom poslovanju. Ove godine događaj dobija svoje treće izdanje, a održava se u subotu, 19. novembra 2022. od 14 časova, u Silosima, na adresi Dunavski kej 46, u Beogradu.

Dan održive mode su pokrenuli i organizuju Ffm Platforma i Centar za održivi razvoj Srbije, a sada već tradicionalno se dešava u okviru programa Beogradske nedelje mode. Događaj je ocenjen kao primer DOBRE PRAKSE koja se realizuje u cilju smanjenja otpada među zemljama Zapadnog Balkana od strane Evropskog biroa za zaštitu životne sredine (EEB – European Enviornmental Buro) i Instututa za cirkularnu ekonomiju (INCIEN – Institute for the Circular economy), uz podršku Evropske Unije.

Fokus predstojećeg događaja jeste plastični otpad. Pošto se modna industrija reklamira kao održivija, dok ujedno povećava proizvodnju poliestera i drugih tekstila koji se dobijaju od nafte i nisu brzo razgradivi – preispitujemo na koji način se ova vrsta otpada uopšte razume i shvata kao, kolokvijalno rečeno, vrsta plastičnog otpada. Kako se tretira i na koji način građani mogu da se uključe u borbu sa ovom, ali i drugim vrstama plastičnog otpada kod nas.

Dan održive mode su pokrenuli i organizuju Ffm Platforma i Centar za održivi razvoj Srbije

Zašto pričamo o održivoj modi?

Modna industrija posluje po sistemu “brze mode” koji se zasniva na prekomernoj upotrebi prirodnih resursa i autsorsovanju radne snage. Takav sistem je destruktivan po planetu – pa je tako modna industrija na drugom mestu po korišćenju zemljišta, četvrtom po korišćenju vode, petom po emisiji gasova sa efektom staklene bašte i prvom po ispuštanju primarne mikroplastike u vodene tokove.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kada je reč o društvenom aspektu, uslovi rada u tekstilnoj industriji su zabrinjavajući – plate su minimalne, prostor u kome se odeća proizvodi često zapušten i nebezbedan, a kršenje radnih i ljudskih prava široko je rasprostranjeno. Održiva moda (sustainable fashion) je alternativa sistemu “brze mode” (fast fashion) i podrazumeva industriju koja vodi računa i posluje ekološki i etički.

Koliko su (ne)održive najposećenije radnje u Knez Mihailovoj?

Više o prethodnim izdanjima Dana održive mode možete pročitati OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR