Panel diskusija o unapređenju statusa kupaca-proizvođača u Srbiji u utorak, 21. marta

Događaj možete pratiti uživo u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, od 18 do 19:30 časova, ili online

18/03/2023 autorka: Redakcija
0 izvor: Saopštenje (Centar za unapređenje životne sredine)

Već preko 800 domaćinstava u Srbiji proizvodi električnu energiju uz pomoć solarnih centrala na svojim krovovima. Od samog početka primene instituta „kupac-proizvođač“, kako je zvaničan naziv za prozjumere u Srbiji, ovi građani su se susreli sa brojnim barijerama.

Najviše zamerki postoji na primenu koncepta virtuelne baterije, odnosno, načina obračuna – poreza, akciza, pratećih troškova i naknada, o čemu smo više pisali ovde. Sada vidimo i da se spremaju nova ograničenja za veličine centrala koje mogu biti izgrađene.

Stvara se utisak da se ne isplati postati prozjumer, što obeshrabruje građane da se odluče na izgradnju solarnih centrala kako bi proizvodili električnu energiju za sopstvene potrebe.

S tim na umu, Centar za unapređenje životne sredine organizuje panel diskusiju „Kako unaprediti status prozjumera?“, koja će biti održana u utorak, 21. marta, u Prostoru Miljenko Dereta – Dobračina 55 u Beogradu, od 18 do 19.30 časova. Ulaz je slobodan.

Ukoliko niste u mogućnosti da se pridružite panel diskusiju uživo, događaj možete pratiti online na Fejsbuk stranici Green Fest – Belgrade.

Na panel diskusiji će govoriti:

  • Nenad Maričić, prozjumer,
  • Slobodan Perović, konsultant u razvoju projekata obnovljivih izvora i
  • Branko Živković, direktor Sunčica Solar.

Moderator razgovora je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine.

Učesnici će razgovarati o prepoznatim barijerama, načinima za njihovo prevazilaženje, kao i predlozima postojećih prozjumera, eksperta i instalatera solarnih centrala.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Panel diskusiju organizuje Centar za unapređenje životne sredine u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju“ koji se sprovodi u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR