Poplave u Veneciji

14/11/2019 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: BBC

Ovih dana Venecija se suočava sa velikim poplavama, kako neki podaci govore najvećim u poslednjih 50 godina, a gradonačelnik Luiđi Burunjaro je rekao da je to direktna posledica klimatskih promena. On je na svom Tviter profilu uz ovaj komentar dodao i da će sada vlada morati da sluša jer će šteta biti ogromna.

Acqua alta, fenomen porasta nivoa vode u Veneciji, nastao je kao posledica jakih kiša, koje su padale prethodnih dana, i izuzetno velike plime. Potopljeno je 85 odsto grada a Burunjaro pretpostavlja da će šteta iznositi više stotina miliona evra. 

Kako prenosi BBC, treba biti oprezan kada se pojedinačni događaji povezuju sa klimatskim promenama, ali povećana učestalost prirodnih katastrofa jeste problem o kome treba razmišljati. Osim toga, usled klimatskih promena raste nivo mora što neke gradove dovodi u opasnost.

Ovo nije jedini problem sa kojim se Venecija suočava, jer zbog pomeranja tektonskih ploča grad tone. Kada se ovo uzme u obzir zajedno sa porastom nivoa mora, klimatolozi upozoravaju da će jedna od omiljenih turističkih destinacija do kraja veka u potpunosti biti pod vodom. 

Projekat zaštite grada od poplava pod nazivom Mose započet je još 2003. godine, ali, kako prenosi BBC, prate ga ogromni troškovi, skandali i odlaganja. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR