Pored koronavirusa i velike vrućine ugrožavaju Olimpijske igre

Velike vrućine koje pogađaju prestonicu Japana mogle bi da od ovog takmičenja naprave „noćnu moru“, istakao je savetnik Olimpijskih igara u Tokiju Makoto Jokohari.

11/09/2020 autorka: Jovana Stanković
0

Čak i u slučaju da koronavirus ne spreči održavanje Olimpijskih igara 2021. godine, velike letnje vrućine koje pogađaju prestonicu Japana mogle bi da od ovog takmičenja naprave „noćnu moru“, istakao je savetnik Olimpijskih igara u Tokiju Makoto Jokohari.

Jokohari je analizirao podatke o uslovima u kojima su se igre održavale još od Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine. Rezultati su pokazali da Tokio u datom periodu ima najvišu prosečnu temperaturu od svih gradova domaćina.

Problem nije samo veoma visoka temperatura koja se beleži u Tokiju u julu i avgustu, već  i velika vlažnost vazduha, što čini da prestonica Japana pruža najgore uslove u istoriji Olimpijskih igara i predstavlja veliku opasnost za sportiste, piše Rojters.

Najviša temperatura u julu ove godine, u periodu u kome je planirano da počnu Olimpijske igre pre odlaganja, bila je znatno niža od proseka u poslednjih pet godina, koji iznosi 30,4 stepena Celzijusa. Glavni uzrok ovome je produžena sezona padavina, nakon kojih obično sledi najtopliji deo godine. Ukoliko se sledećeg jula sezona padavina ne produži, Japan će se ranije suočiti sa vrelinom – baš u periodu održavanja Igara.

Kako Jokohari ističe, idealno bi bilo da se Olimpijada održi u novembru i u tom slučaju bi situacija bila mnogo bolja. Ipak, Međunarodni olimpijski komitet je na ovaj predlog odmahnuo glavom i zakazao Igre  za jul 2021. godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Pre pandemije koronavirusa i odlaganja, za organizatore su najveći problem predstavljale upravo velike vrućine, ali i nakon što su Igre pomerene za 2021, problem visoke temperature ostaje. Na organizatorima ostaje da osmisle kako da obezbede uslove za održavanje najvećeg sportskog takmičenja na svetu.

Jedna od mera koja je već usvojena jeste da se maraton i trka u brzom hodanju premeste iz Tokija u severni grad Saporo.

Jokohari zaključuje da bi Olimpijske igre u Tokiju mogle da budu pokretač promena, nakon čega se one više ni u jednom gradu neće održavati tokom letnjih meseci.

IZVORI
1. Reuters
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR