Koncentracija PM2,5 čestica u Čačku noćas 34 puta veća od prosečne godišnje granične vrednosti

U Čačku je tokom noći koncentracija PM2,5 čestica bila zapanjujuće visoka i iznosila je 852µg/m3, što je čak 34 puta više od prosečne godišnje granične vrednosti.

21/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: iqair.com

Koncentracija štetnih PM2,5 čestica u pojedinim gradovima u Srbiji noćas je bila veća i preko deset puta od granične vrednosti, dok je u Čačku dostigla vrednost od čak 852µg/m3, pokazuju podaci sa mernih jedinica koji su prikazani na sajtu iqair.com.

Tokom noći, stanovnici mnogih gradova u Srbiji ponovo su mogli da svedoče izuzetno zagađenom vazduhu i visokoj koncentraciji PM2,5 čestica, te je u pojedinim gradovima bio prisutan veliki smog koji se nije pomerio ni tokom jutra

Koncentracija PM2,5 čestica bila je izuzetno visoka u Nišu gde je iznosila 320,7µg/m3, u Valjevu 329,1µg/m3, u Kragujevcu 174,2µg/m3 i Kosjeriću 224,1µg/m3, dok je bila veća od dozvoljene granične vrednosti bila i u mnogim drugim gradovima, među kojima su Užice, Beograd, Novi Pazar i Paraćin.

Koncentracija PM2,5 čestica u Valjevu

Najlošiji kvalitet vazduha zabeležen je u Čačku, gde je indeks kvaliteta vazduha (AQI) u ponoć iznosio čak 732, najviše zbog izuzetno visoke koncentracije PM2,5 čestica. 

U Čačku je tokom noći koncentracija PM2,5 čestica bila zapanjujuće visoka i iznosila je 852µg/m3, što je čak 34 puta više od prosečne godišnje granične vrednosti.

Koncentracija PM2,5 čestica u Čačku

Da podsetimo, prema kriterijumima Agencije za zaštitu životne sredine, godišnja prosečna granična vrednost PM2,5 čestica u Srbiji iznosi 25µg/m3, ukoliko se na godišnjem nivou ova granica premaši, vazduh se smatra prekomerno zagađenim.

Kombinacija nekvalitetnih goriva i nepovoljnih vremenskih uslova

Ivana Čeković iz organizacije Zeleni talas objašnjava da je mnogo veća koncentracija PM2,5 čestica u Čačku u odnosu na protekle godine ozbiljno pitanje koje ne sme biti zanemareno.

„Poslednjih nedelja emisije su zaista visoke i koncentracja PM2,5 čestica je velika. Sinoć su vrednosti bile izuzetno visoke. Postoji mogućnost da je sinoć koncentracija PM2,5 čestica bila visoka jer visoki atmosferski pritisak nije dozvolio smogu da se podigne. Kada se sinoć sa viših spratova zgrada pogledalo ka delu grada koji je gusto naseljen, tu je bio smog tako da se oko 23 časa mogla videti linija na nebu. Taj smog se zadržao do jutros, kada se i dalje mogao videti“, ističe Čeković i dodaje da je i po samom mirisu u vazduhu moglo da se oseti da nešto nije u redu.

Prema njenim rečima, uzrok ovako visoke koncentracije PM2,5 čestica predstavlja sagorevanje uglja u procesu grejanja, kao i korišćenje drugog neadekvatnog goriva, a da su vremenski uslovi doprineli da to bude vidljivo.

„Pretpostavljam da je prenaseljenost pojedinih delova grada i ložišta koja se verovatno ne održavaju adekvatno doprinela ovako visokoj koncentraciji PM2,5 čestica. To uglavnom nisu energetski efikasna ložišta, gde bi sagorevanje bilo kvalitetnije. Verovatno se sagoreva ugalj ili neko drugo nekvalitetno gorivo, a vremenski uslovi su sinoć samo doprineli da sve te čestice ne mogu da se podignu u atmosferu“, objašnjava Ivana Čeković.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Senzori za monitoring u Čačku

Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole ističe da je ova organizacija u toku decembra 2020. godine sprovela akciju širenja građanske mreže za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji, a da su prioritet imale gradske sredine u kojima ne postoji automatski monitoring u državnoj mreži, u koje između ostalih, spada i Čačak. 

„Senzori su u Čačak stigli u pravom trenutku, budući da je, sa porastom nivoa zagađenja u celoj državi i interesovanjem lokalnih aktivista i građana, iz gradske uprave Čačka stigao i demanti da je vazduh u tom gradu zagađen”, objašnjava Pantić i dodaje da je to u suprotnosti sa zvaničnim podacima. 

„Izjave gradskih čelnika koje negiraju zagađenje su kontradiktorne zvaničnim podacima lokalnog Zavoda za javno zdravlje – srednja vrednost povremenih merenja za PM2,5 bila gotovo 33µg/m3 u 2019. i pored toga što nije bilo nijednog  merenja u januaru, novembru i decembru.”, ističe Pantić.

Prema njegovim rečima, i nedavno postavljeni senzori konstantno beleže visoke koncentrancije PM2,5 čestica.

„Senzore su u Čačku instalirali aktivisti organizacije Zeleni talas, i ovi senzori beleže visok nivo zagađenja od prvog trenutka, tako da se u mreži za građansko merenje kvaliteta vazduha, Čačak redovno nalazio među najzagađenijim gradovima u Srbiji”, zaključuje Ognjan. 

Podaci koje možete videti na aplikacijama dolaze od mernih stanica koje su postavljene na različitim mestima u gradovima, a podaci na aplikacijama i sajtovima se ažuriraju u gotovo realnom vremenu.

Šta znače boje i brojevi koje vidimo na aplikacijama za kvalitet vazduha?

Zagađenje u Srbiji ima ozbiljan uticaj na zdravlje građana, a zagađujuće materije dolaze iz različitih izvora.

Izvori zagađenja vazduha i posledice po zdravlje
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR