Koncentracija PM2,5 čestica tokom noći i do deset puta viša od granične vrednosti

U Nišu je sinoć koncentracija PM2,5 čestica bila za deset puta viša od godišnje granične vrednosti i iznosila je 269µg/m3.

17/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: iqair.com

Koncentracija štetnih PM2,5 čestica u pojedinim gradovima u Srbiji noćas je bila veća i preko deset puta od granične vrednosti, pokazuju podaci sa mernih jedinica koji su prikazani na sajtu iqair.com.

Jutros je na aplikacijama za merenje kvaliteta vazduha bilo moguće videti zabrinjavajuće podatke, jer je vazduh u velikom broju gradova u Srbiji bio okarakterisan kao veoma nezdrav sa izuzetno visokim indeksom zagađenosti, uz šta su na društvenim mrežama ljudi objavljivali slike i snimke iz svojih gradova, na kojima se od smoga ne vidi ni „prst pred okom”.  

Najlošiji kvalitet vazduha zabeležen je u Nišu, gde je indeks kvaliteta vazduha (AQI) sinoć u 23 časa iznosio 319, najviše zbog izuzetnog visoke koncentracije PM2,5 čestica. 

Koncentracija PM2,5 čestica u Nišu

Prema kriterijumima Agencije za zaštitu životne sredine, godišnja prosečna granična vrednost PM2,5 čestica u Srbiji iznosi 25µg/m3, a kada se ovaj broj premaši vazduh se smatra prekomerno zagađenim. U Nišu je sinoć koncentracija PM2,5 čestica bila za deset puta veća od godišnje granične vrednosti i iznosila je 269µg/m3.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Situacija je bila slična i u drugim gradovima u Srbiji, te je u Čačku koncentracija štetnih PM2,5 čestica u ponoć iznosila 264,5µg/m3, u Valjevu 218,1µg/m3, u Kragujevcu 191,3µg/m3 i Beogradu 147,1µg/m3, dok je bila veća od dozvoljene granične vrednosti i u mnogim drugim gradovima, među kojima su Užice, Pančevo, Gornji Milanovac i Novi Sad.

Koncentracija PM2,5 čestica u Čačku

Prema indeksu kvaliteta vazduha (AQI) koncentracije koje su zabeležene u velikom broju gradova se smatraju nezdravim ili veoma nezdravim, dok se prema istom indeksu vazduh u Nišu i Čačku smatra opasnim po zdravlje.

Podaci koje možete videti na aplikacijama dolaze od mernih stanica koje su postavljene na različitim mestima u gradovima, a podaci na aplikacijama i sajtovima se ažuriraju u gotovo realnom vremenu. Više o tome šta tačno označavaju boje i brojevi na aplikacijama, i odakle aplikacijama podaci možete pročitati OVDE. Dok više o izvorima zagađenja vazduha i uticaju na zdravlje možete pročitati u ovom tekstu.

Pogledajte naš animirani video o klimatskim promenama

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR