Francuski sud naložio državi da plati kazne od 20 miliona evra zbog lošeg kvaliteta vazduha

Dok ne dovede aerozagađenje pod kontrolu, Francuska će na svakih šest meseci morati da plaća nove penale, najavio je prošle godine Državni savet

19/10/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Zagađenje vazduha opet je došlo na naplatu u Francuskoj.

Početkom ove nedelje Vrhovni francuski upravni sud (Državni savet) doneo je odluku o tome da država treba da plati dve kazne od po 10 miliona evra zbog nedovoljne akcije na polju rešavanja problema aerozagađenja u velikim gradovima. Prva kazna odnosi se na drugu polovinu prošle godine, a druga na prvu polovinu ove.

Ovo nije prvi put da se zapadnoevropska država našla u toj situaciji – u avgustu 2021. Francuska je od Državnog saveta dobila kaznu od 10 miliona evra zato što su granične vrednosti azot-dioksida i sitnih, zagađujućih čestica od početka te godine do jula prekoračene upet oblasti. 

Uprkos tome što se kvalitet vazduha od tada poboljšao, to nije bilo dovoljno. Inače, kako se navodi u saopštenju Državnog saveta, po zagađenju prednjače urbani centri, pre svega Pariz, Lion i Marsej, a zabrinjavajuće stanje je i u Tuluzu.

Presude su nastupile četiri, odnosno pet godina nakon što je Vrhovni upravni sud naredio vladi da sprovede planove za smanjenje nivoa azot-dioksida i finih čestica u skladu sa Evropskom direktivom o kvalitetu vazduha u ukupno 13 oblasti. S obzirom na to da su akcije bile nedovoljne, usledile su višemilionske kazne.

Novac od kazni biće podeljen organizacijama za borbu protiv problema aerozagađenja, a među njima je i udruženje Prijatelji Zemlje koje je 2017. prvobitno skrenulo pažnju suda na ovu temu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema procenama nacionalne agencije za zdravlje, na godišnjem nivou od posledica zagađenja vazduha premine i do 48 hiljada stanovnika Francuske. Odluka suda objašnjava se upravo ozbiljnim negativnim uticajima na javno zdravlje i urgentnošću situacije.

Za glavne emitere aerozagađenja u Francuskoj važe saobraćaj, industrija i grejanje. Neke od mera za njegovo ublažavanje koje je država preduzela, a koje očito nisu očekivano brzo urodile plodom, jesu osnivanje zona niskih emisija i subvencije za kupovinu električnih vozila.

Vrhovni upravni sud najavio je da će ponovo preispitivati efikasnost borbe protiv zagađenja vazduha u Francuskoj naredne godine, i to za period od jula 2022. do januara 2023. Da li će ishod biti napredak ili nova kazna, ostaje da vidimo.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR