Velike kompanije, među kojima su Microsoft i Apple, ulažu 10 milijardi dolara u razvoj zelenih tehnologija

Novac će biti usmeren na inovacije u sektorima koje je teško dekarbonizovati poput proizvodnje čelika i avijacije, a 500 miliona dolara biće uloženo u uklanjanje ugljenika iz atmosfere.

27/05/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Više od 50 svetskih kompanija, među kojima su Apple i Volvo Group, obećale su da će investirati 10 milijardi dolara u razvoj inovativnih zelenih tehnologija kako bi se ograničilo buduće zagrevanje planete.

Kompanije, čija ukupna tržišna vrednost premašuje 8,5 hiljada milijardi dolara, okupile su se u koaliciju First Time Movers osnovanu prošle godine na Klimatskom samitu u Glazgovu.

Osnovni cilj članica koalicije jeste da doprinesu dostizanju neto-nultih emisija do 2050. godine tako što će novčano podržati inovativna tehnološka rešenja za smanjenje emisija ugljenika u industrijama koje je teško dekarbonizovati kao što su avijacija, proizvodnja čelika i aluminijuma i prevoz robe.

ESG investiranje – Ulaganje u održive biznise ili greenwashing?

Tokom ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu koalicija First Movers Coalition još jednom je demonstrirala odlučnost da doprinese komercijalizaciji rastućeg tržišta čistih tehnologija – velike tehnološke kompanije Microsoft, Alphabet i Salesforce prikupile su 500 miliona dolara za finansiranje sistema za uklanjanje ugljenika iz atmosfere kako bi se ograničilo buduće globalno zagrevanje.

„Članice koalicije su zaista ‘pokretači’ koji se fokusiraju na uvećanje revolucionarnih inovacija koje utiru put dugoročnoj transformaciji umesto u kratkoročno, lako dostižno povećanje efikasnosti procesa”, kazao je predsednik Svetskog ekonomskog foruma, Borge Brende. 

Koalicija sarađuje sa vodećim organizacijama i kompanijama na polju čiste tehnologije. Učlanjeni biznisi imaju podršku zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Danska, Indija i Japan. Partnerskim vladama poveren je zadatak kreiranja odgovarajućih politika i uslova za uključenje privatnika koji treba da ubrzaju zelenu tranziciju.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ukoliko porast srednje globalne temperature premaši 2 °C, kvalitet života će za milione ljudi biti ozbiljno narušen. A ograničenje globalnog zagrevanja na kritičnom pragu od 1,5 °C može se postići samo uz blagovremenu dekarbonizaciju.

Međutim, tehnologije koje su neophodne za smanjenje štetnih emisija iz najprljavijih industrija nisu komercijalno održive ili čak za sada nisu dostupne.

Stoga je izuzetno bitno kada kompanije kao što su Ford, Delta Airlines i Deloitte, okupljene u koaliciji First Movers Coalition, daju signal ostalima da treba da i same treba da ulažu novac u zauzdavanje klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR