Promena obrazaca padavina

Uz zagrevanje atmosfere remete se i uobičajeni rasporela i intenzitet padavina

01/02/2018 autor: Nemanja Milović
0

Kada govorimo o klimatskim promenama ne mislimo samo na porast temperature. Promene u našoj klimi imaju velike posledice i na količinu i intenzitet padavina. Prirodu ovih promena je dosta teže predvideti nego ostale posledice klimatskih promena i u zavisnosti od toga koji deo planete posmatramo efekti mogu biti vrlo različiti, te zato u ovom trenutku nije moguće davati precizne prognoze. Ipak ono što je već sada poznato jeste da će suvi regioni postati još suvlji, tj. da će se u regionima sa malom količinom padavina one dodatno smanjiti, a da će vlažni regioni iskusiti povećanje padavina. To znači da će predeli koji se već sada suočavaju sa nedostatkom vode u budućnosti imati još veće probleme.

Iako se ne može sa velikom sigurnošću govoriti o kvantitativnim promenama ono što je veliki broj istraživanja pokazao jeste trend da padavine traju kraće, ali da budu snažnije (npr. umesto da kiša pada nedelju dana umereno, ista količina vode će pasti tokom dva dana). Već sada je primećen povećan broj ekstremnih događaja sa velikim količinama padavina, najviše u regionima Evrope i Severne Amerike, ali i u ostalim regiona sveta, i očekuje se da će oni postati sve češći i jačeg intenziteta. To će u značajnoj meri povećati opasnost od poplava, a moguća je i velika šteta poljoprivredi.

Povećana učestalost ekstremnih vremenskih događaja

Generalno gledano, sa toplijom klimom se povećavaju šanse da se dogode ekstremni vremenski događaji koji su do sada bili prilično retki. Poplave iz 2014. godine imale su katastrofalne posledice po većinu zemalja na Balkanu, dok toplotni talasi poput Lucifera koji je 2017. zahvatio Evropu veoma nepovoljno deluju na zdravlje stanovništva, dovode do veće potrošnje energije i imaju negativan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju. Događaji poput ovih će se u budućnosti dešavati znatno češće ukoliko se ne preduzmu koraci za zaustavljanje klimatskih promena. Ako se ne smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte u godinama koje dolaze nas očekuju i češće suše i poplave, kao i snažnije i razornije oluje koje uglavnom pogađaju oblasti u kojima žive siromašni, poput Kariba i Jugoistočne Azije i tu izazivaju veliku materijalnu štetu. Više o snažnijim olujama i klimatskim promenama možete videti u našem tekstu posvećenom porastu nivoa mora.

IZVORI
1. IPCC, 2014, Climate change 2014, Synthesis report
2. World Bank, 2013, Turn Down the Heat: Climate Extremes, Regional Impacts, and the Case for Resilience, Washington, DCa
Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR