03 Individualne akcije vs sistemske promene

Gosti treće epizode Klima101 podkasta su Milja Vuković koja na društvenim mrežama vodi grupu: „Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Srbija”, Anđela Đurašković, osnivačica preduzeća „Ekokorijen” i profesor Vladimir Đurđević

02/06/2021 autor: Nemanja Milović
0

Da li znate da je termin ugljenični otisak zapravo izmislila kompanija Bristish Petroleum za potrebe jedne od svojih marketinških kampanja? Cilj je bio prebaciti odgovornost za klimatske promene na pleća pojedinca, dok se istovremeno kompanija predstavlja kao društveno odgovorna.Klimatske promene su jedan sveobuhvatan problem i u javnosti se često diskutuje o načinima njegovog rešavanja.

Kada posmatramo medije, prostor najviše dobijaju saveti kako da pojedinci smanje sopstveni uticaj na životnu sredinu i klimatske promene, ali pitanje je da li pažnja koja se posvećuje individualnim postupcima odgovara količini promene koju oni mogu da donesu? Ovo posebno važi za države poput Srbije u kojima najveći deo emisija svih nas dolazi od upotrebe energije.

Aktivisti, kompanije, stručnjaci i naučnici se zato često spore oko toga šta je važnije kada je u pitanju borba protiv klimatskih promena, sistemske promene ili individualne akcije, i to je pitanje na koje ćemo pokušati da damo odgovor u okviru ove epizode.

Zajedno sa gošćama Miljom Vuković koja na društvenim mrežama vodi grupu: „Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Srbija” i Anđelom Đurašković, osnivačicom preduzeća „Ekokorijen” razgovaramo o tome kako pojedinac može da napravi razliku, prvo u sopstvenom životu, a nakon toga i u zajednici, ulozi društvenog sistema u ovom pitanju, načinu na koji komuniciramo mere koje treba preduzeti, kao i odnosu individualno vs sistemsko.

Pored njih svoje mišljenje o ovoj temi sa nama je ukratko podelio i profesor Vladimir Đurđević.

Epizodu možete poslušati na platformama Spotify, Youtube, Google Podcast, Apple Podcast ili bilo kojoj od platformi na kojima slušate podkaste.

Teme:
Uvod 0:00
Zašto samo individualne akcije nisu dovoljne 2:17
Kako je nastala inicijativa Za manje smeća i više sreće 4:52
Građenje zajednice 8:55
Uloga pojedinca u sistemskoj promeni 15:35
Važnost načina komunikacije 21:46
Razlike u pristupu 28:01
Individualna akcije vs sistemske promene 31:37

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR