05 Tri karijere koje spašavaju planetu

Gošće pete epizode podkasta su Milica Karajović, Tea Danilović i Sofija Stefanović. Svaka na svoj način radi na tome da pomogne svetu da se na pravi način suoči sa izazovom klimatskih promena

08/10/2021 autor: Nemanja Milović
0

Nova istraživanja sprovedena među mladim ljudima u zapadnim državama pokazuju da se sve više njih odlučuje za karijeru koja na neki način doprinosi rešavanju problema u životnoj sredini ili borbi protiv klimatskih promena.

Kako je jedna učesnica istraživanja rekla „nema smisla raditi bilo šta drugo, a ono što je interesantno jeste da se mladi ne odlučuju za ove karijere samo zato što su zabrinuti za sudbinu planete, već i zato što su svesni da će ubuduće od ovih zanimanja moći lepo da se živi, jer će tražnja za održivim rešenjima ubuduće samo rasti.

U petoj epizodi podkasta razgovaramo sa tri mlade žene koje su svoj profesionalni put upravo posvetile rešavanju nekih od najvećih problema današnjice.

Milica Karajović je po završetku Elektrotehničkog fakulteta počela da se bavi solarnom energijom i vodila je projekat za postavljanje u tom trenutku najveće solarne elektrane na krovu u Srbiji.

Tea Danilović studira biologiju, a u slobodno vreme se bavi edukacijom o zaštiti životne sredine. Tea je dugo angažovana oko EkoBloga, a od prošle godine je pokrenula i EkoPod, podkast o zaštiti životne sredine.

Sofija Stefanović je trenutno na doktoratu u Kembridžu gde se bavi istraživanjima primene veštačke inteligencije na rizike u životnoj sredini. Tokom svojih studija teorijske fizike se dosta bavila klimatskim aktivizmom i tako je i odlučila da svoje akademsko istraživanje usmeri baš na pitanja klimatskih promena i zaštite životne sredine.

U ovoj epizodi sa našim gošćama razgovaramo o njihovoj motivaciji da se upuste u ove oblasti, njihovom dosadašnjem putu i planovima za budućnost, i nadamo ćemo kroz razgovor sa njima uspeti da motivišemo i ostale da se priključe borbi.

Podcast možete slušati na platformama Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcast ili bilo kojoj platformi na kojoj slušate podkaste.

Teme:
0:00 Uvod
1:18 Milica Karajović
13:12 Tea Danilovic
24:17 Sofija Stefanović
36:01 Poslednje poruke

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR