06 Uspon obnovljivih izvora energije

Gosti šeste epizode Klima101 podkasta su Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u penziji i predsednik Saveza energetičara i Maja Turković viša potpredsednica za Evropu u kompaniji Continental Wind Partners

13/11/2021 autor: Nemanja Milović
1

Ceo svet trenutno boluje od zavisnsoti od fosilnih goriva. Čitava svetska privreda i praktično sav napredak civilizacije u poslednjih 200 godina napajan je pomoću sagorevanja uglja, nafte i gasa, međutim za to smo platili skupu cenu.

Naši vazduh i voda su zagađeni, a planeta je vać sada toplija za oko 1,2 °C u odnosu na predindustrijski period.

Na svu sreću sada možemo da proizvodimo energiju na mnogo čistiji način nego ranije, a odgovor se nalazi u iskorišćavanju potencijala koji nam daju Sunce i vetar.

Obnovljivi izvori energije doživeli su neverovatan razvoj u poslednjih 20 godina. Oni su prešli put od skupe alternative kojom su se zanimale samo bogate države do apsolutnog mejnstrima, tako da sada praktično sve države na svetu zasnivaju svoju energetsku budućnost na ovim izvorima.

Kakve sve probleme je izazvala stara „Mega energetika”, kako je došlo do neverovatnog uspona obnovljivih izvora, šta nas sve oečkuje u budućnosti na polju energetike i kakve su perspektive Srbije u svemu tome.

Na ove teme razgovarali smo sa Nikolom Rajakovićem, profesorom Elektrotehničkog fakulteta u penziji i predsednikom Saveza energetičara i Majom Turković višom potpredsednicom za Evropu u kompaniji Continental Wind Partners.

Podcast možete slušati na platformama Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcast ili bilo kojoj platformi na kojoj slušate podkaste.

Kreiranje ovog podkasta podržala je Ambasada Francuske u Srbiji. Stavovi izraženi u epizodi ne predstavljaju stav donatora.

Komentari (1)

OSTAVI KOMENTAR

  1. Olivera

    Pozdrav,
    Razmisljam gde li se odlazu ogromne kolicine otpadnih motornih ulja, maziva, antifriz i ostalo sto mozemo naci kod jednog (medju milion) automehanicara. Razmisljam o nacinu vrsenja kontrole i upravljanje tom opasnom vrstom otpada. Sta oni rade sa uljem koje ispustaju iz automobila i tim kontaminiranim filterima?
    Da li bismo se mogli angazovati ozbiljnije oko ove pretece katastrofe koja je skoro svakodnevna?