04 Da li je pošumljavanje rešenje za klimatske promene?

Gosti četvrte epizode Klima101 podkasta su profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, Tijana Ležaić asistentkinja sa Geografskog fakulteta i dr Dejan Stojanović sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu

09/09/2021 autor: Nemanja Milović
0

Veliki projekti pošumljavanja postali su veoma popularni poslednjih godina, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu, i često se predstavljaju kao glavni alat u borbi protiv klimatskih promena. Međutim, da li je zaista tako?

U ovoj epizodi razgovaramo o potencijalu pošumljavanja kao glavnog oružja za borbu protiv klimatskih promena, ali i tome šta je sve potrebno da bi se uspešno sproveo jedan projekat pošumljavanja.

Pored toga, pričamo i o stanju šuma u Srbiji i velikom bogatstvu naše zemlje koje se ogleda u preko 70 različitih drvenastih vrsta koje rastu i uspevaju kod nas.

Gosti koji su nam pomogli da rasvetlimo ovu temu su profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, Tijana Ležaić, asistentkinja na Geografskom fakultetu u Beogradu i dr Dejan Stojanović sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu.

Kreiranje ovog podkasta podržala je Ambasada Francuske u Srbiji. Stavovi izraženi u epizodi ne predstavljaju stav donatora.

Podcast možete slušati na platformama Spotify, Youtube, Google Podcasts, Apple Podcast ili bilo kojoj platformi na kojoj slušate podkaste.

Teme:

0:00 Uvod
1:52 Zašto samo pošumljavanje nije odgovor?
6:40 Kakvi su uslovi potrebni šumama?
10:29 Šume kao izvor CO2
12:49 Projekat “Šume i klima”
16:40 Različiti pristupi pošumljavanju
17:44 Biodiverzitet
18:43 Održiva eksploatacija šume
20:56 Stanje šuma u Srbiji
25:00 Uticaj klimatskih promena na šume
28:34 Kako da pomognemo našim šumama
33:04 Kako upravljati šumama?
37:57 Zaključak

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR