Divlje cveće beži od klimatskih promena

Usled klimatskih promena i porasta temperature, u Velikoj Britaniji divlje cveće koje je ranije raslo isključivo u južnim delovima zemlje, počelo je da se širi ka severu

26/03/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Belfast Telegraph

Usled klimatskih promena i porasta temperature, u Velikoj Britaniji divlje cveće koje je ranije raslo isključivo u južnim delovima zemlje, počelo je da se širi ka severu, pokazuju novi rezultati petogodišnjeg istraživanja pod nazivom National Plant Monitoring Scheme. Rezultati su izvedeni na osnovu 15.000 istraživanja koja su sprovedena pre svega zahvaljujući građanima volonterima koji su prikupljali podatke, a zatim su ih botaničari iz nekoliko naučnih ustanova analizirali.

Posmatrano je 30 različitih staništa kao što su šume, močvare, potoci, pa čak i žive ograde, a poseban naglasak je stavljen na vrste cvetova koji se mogu naći na svim ovim staništima. Uočeno je da se veliki broj vrsta, poput južne močvarne orhideje proširuje ka severu. Tako su se u Škotskoj pojavile i pčelinje orhideje, kojih ranije tamo nije bilo. Postavlja se pitanje šta će biti sa biljkama koje nemaju gde dalje da se sele kada porast temperature njihovo stanište učini nepogodnim. Na primer vrste koje uspevaju na Arktiku ili na Alpima, teško će naći hladnije oblasti.

Rezultati ovog istraživanja u Britaniji su vrlo značajni, jer se ranije pretpostavljalo da je potrebno da prođe više vremena i duže da vladaju topli uslovi da bi se nešto tako dogodilo. Međutim, već duži niz godina se širom sveta analizira kako koja vrsta reaguje na klimatske promene i kako može da im se prilagodi. S obzirom da ima vrsta kojima su potrebni određeni klimatski uslovi kako bi obavljale svoje osnovne životne procese, poznato je da će njihova distribucija biti promenjena ili će one nestati. 

Kada biljke počnu da naseljavaju oblasti na kojima ih ranije bilo, postavlja se pitanje kako će se uklopiti u novu sredinu, da li će im svi faktori odgovarati, ali i kako će se uklopiti sa drugim vrstama tog ekosistema. Osim porasta temperature, i drugi faktori povezani sa klimatskim promenama mogu širom sveta da utiču na drugačiju distribuciju biljaka, a to su porast nivoa ugljen-dioksida i ekstremni događaji poput oluja, požara i suša. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR