Mladi aktivisti smatraju da evropski zakon o klimi znači predaju

Evropska unija je predstavila svoj prvi Zakon o klimi, mladi aktivisti smatraju da predložene mere nisu dovoljne da se zaustave klimatske promene

05/03/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: The Carbon Brief

Evropska komisija je četvrtog marta predstavila predlog prvog EU zakona o klimi. Zakon predviđa da će Evropska unija do 2030. smanjiti emisije za 50-55% u odnosu na 1990. godinu, kao i da će dostići ugljeničnu neutralnost do 2050. Ovaj zakon će učiniti klimatske ciljeve Evropske unije pravno obavezujućim za sve članice, a u narednih 12 nedelja će širi set klimatskih mera pod nazivom Evropski klimatski pakt biti otovren za javnu raspravu.

Sudeći prema tekstovima u velikim svetskim  medijima, zakon je ostao u senci pisma klimatskih aktivista koje mu je prethodilo. Ovo otvoreno pismo namenjeno je liderima Evropske unije, a potpisuje ga trideset četvoro mladih koji učestvuju u klimatskim štrajkovima, uključujući i Gretu Tunberg.

Jedan od glavnih ciljeva zakona je postizanje nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. godine, što potpisnici pisma nazivaju predajom. Oni tvrde da nama nisu potrebni ciljevi za 2050. već za ovu godinu, kao i za svaki mesec koji dolazi, a da gledanjem u dalju budućnost Evropska unija u stvari pokazuje da nije spremna da menja loše navike. 

Aktivisti su optužili zakon da šalje signal da Evropska unija nešto preduzma, a da to nije istina i da lideri navodno žele da poprave klimatsku situaciju ali u okviru trenutno postojećeg sistema, bez spremnosti da se podnesu određene žrtve. Nasuprot njima, aktivisti se zalažu da čovečanstvo od nekih navika odustane čak i po cenu menjanja ekonomije.

Jedan od ciljeva Evropske unije je smanjenje emisije ugljen-dioksida za polovinu do 2030. godine, a aktivisti podsećaju na IPCC izveštaj prema kome su šanse da u takvom svetu porast globalne temperature ostane ispod 1,5 stepen, samo 50 odsto. Osim toga, aktivisti upozoravaju da još uvek nije razvijena tehnologija za “isisavanje” viška ugljen-dioksida iz atmosfere pa se ne treba na nju previše ni oslanjati sa uverenjem da će u budućnosti moći da se koristi, već se treba skoncentrisati na sadašnji trenutak.

Aktivsiti su podsetili da zbog klimatskih štrajkova oni već godinu i po žrtvuju svoje obrazovanje i da neće odustati naglasivši da se svet nalazi u krizi koja nikada nije ni tretirana kao kriza. Oni tvrde da zakon koji se ne bazira na trenutno najboljoj nauci i ne uključuje aspekt klimatske pravednosti, donose više štete nego koristi. 

Ceo tekst otvorenog pisma možete pročitati OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR