„Zajedno smo nezaustavljivi“ knjiga o mladim aktivistima koji se bore protiv klimatskih promena

Njihova borba, kako ističu, leži u tome da dopru do generacije kojoj ne pripadaju, ali koja će u najvećoj meri uticati na život celokupne planete, čak i u dalekoj budućnosti.

12/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0

Knjiga „Zajedno smo nezaustavljivi“ (United We Are Unstopable) predstavlja zbirku od 60 priča mladih klimatskih aktivista, koje je reporter redakcije Bloomberg News Akšat Rathi prikupio, pretočio u eseje i objavio kako bi skrenuo pažnju javnosti da postoji mnogo mladih ljudi koji se bore protiv klimatskih promena.

Verovatno je svima poznata priča o Greti Tunberg, tinejdžerki koja je 2018. godine započela školski protest za klimu ispred zgrade švedskog parlamenta, a koja je zbog svog neprekidnog zalaganja na polju klimatskih promena ove godine čak bila nominovana i za Nobelovu nagradu za mir.

Iako se Gretin glas možda najdalje čuje, postoji još mnogo njenih vršnjaka koji se sa podjednakim žarom bore kako bi skrenuli pažnju donosilaca javnih politika na ovaj veliki problem sa kojim je suočen ceo svet. 

Knjiga „Zajedno smo nezaustavljivi“ ukazuje na to da Greta u svojoj borbi nije sama, a, kroz priče čak 60 tinejdžera koji dolaze sa svih meridijana, možemo uvideti njihovu odlučnost i predanost da sve relevantne donosioce odluka u svojim zemljama podsete na važnost sprečavanja klimatskih promena. 

Pored javnog zagovaranja neki od ovih mladih aktivista su uključeni i u „rad na terenu“, gde učestvuju u implementaciji mera koje treba da pomognu lokalnom stanovništvu da se prilagodi na nove klimatske uslove, ili da usvoji mere i prakse koje će dovesti do smanjivanja emisija.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zbog velike nejednakosti u pogledu razvijenosti zemalja, različiti su i ciljevi klimatskih pokreta u svakoj od njih. Međutim, ono u čemu se svi mladi aktivisti slažu jeste da je veoma teško premostiti generacijski jaz između generacije donosilaca odluka, koji možda neće ni doživeti klimatsku krizu, i mladih, za koje je gotovo izvesno da će se suočiti sa brojnim posledicama klimatskih promena.

Njihova borba, kako ističu, upravo i leži u tome da dopru do generacije kojoj ne pripadaju, ali koja će u najvećoj meri uticati na život celokupne planete, čak i u dalekoj budućnosti. I baš zbog toga je važno da se i njihov glas čuje daleko, što je i omogućeno knjigom „Zajedno smo nezaustavljivi“.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR