Protest u Švajcarskoj ispred glečera koji nestaje

Glečer Trient smešten je u blizini Monblana u proteklih 30 godina povukao se za više od 1000 metara.

07/09/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Reuters

Više od dvesta aktivista okupilo se u blizini glečera Trient u Švajcarskoj kako bi podstakli vlasti ove zemlje da preduzmu mere u cilju smanjivanja emisija ugljen-dioksida i skrenu pažnju javnosti na topljenje glečera na Alpima.

Protest je organizovan u nedelju, dan pre zakazane sednice švajcarskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o novim zakonima koji će propisivati smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Mirjam Rot, potpredsednica Švajcarskog udruženja za zaštitu klime, govoreći za Rojters istakla jeda je poznato kako u poslednjih 30 do 40 godina u Švajcarskim Alpima ima više od 500 glečera koji su nestali ili se trenutno tope. Njeno udruženje je u novembru 2019. godine pokrenulo inicijativu za zaštitu glečera u ovoj zemlji.

Glečer Trient smešten je u blizini Monblana, najvišeg vrha u Evropi, na visini od 3000 do 3200 metara, a u proteklih 30 godina povukao se za više od 1000 metara.

„Ono što tražimo jeste stroga politička regulacija kako bi se emisije ugljen-dioksida smanjile za 60 odsto do 2030. godine“, rekao je Ivan Mailar Ardenti, čija je organizacija Hleb za sve podržala protest.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U istoj regiji nalazi se i glečer Turtmann, koji je prošlog meseca pukao i prepolovio se, izgubivši tom prilikom 300.000 kubnih metara leda.

U Švajcarskoj postoji oko 1500 glečera, ali vlada je izjavila da će se čak 90 odsto njih otopiti do kraja veka ukoliko se ne preduzmu mere koje bi sprečile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Istovremeno, istraživači sa Univerziteta u Padovi upozoravaju da bi najveći italijanski glečer Marmolada mogao da nestane za 15 godina, o čemu smo pisali prošle nedelje na našem sajtu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR