Naučnici su objavili zdravstveni karton Arktika za 2021. rezultati nisu dobri

Klimatske promene najočiglednije su u arktičkom regionu koji se pred našim očima neverovatnom brzinom

05/01/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) objavila je sredinom decembra šesnaesti godišnji izveštaj o stanju Arktika u kojem navode da se ovaj region zagreva dvostruko brže nego ostatak planete, što stvara brojne negativne efekate lokalno, ali i u čitavom svetu.

Izveštaj je sastavio tim od 111 naučnika iz 12 zemalja, koji su poput lekarskog tima proučavali vitalne znakove Arktika. Da nalazi i prognoze za ledenu krunu planete i dalje nisu dobri pokazuju podaci iz izveštaja koji prate promene temperature vazduha na površini kopna i okeana, stanje ledenog pokrivača Grenlanda, obim morskog leda i snežnog pokrivača čitavog region, ozelenjavanje tundre i alge u okeanu.

Izveštaj navodi da je ovo bila sedma najtoplija zabeležena godina, počev od 1900. od kada posotje merenja na tlu Artkika. Povećanje prosečne temperature dovodi do smanjivanja ledenog i snežnog pokrivača u čitavom regionu, a usled toplih vremenskih prilika ovog leta je na jednom od ledenih vrhova Grenlanda, padala kiša umesto snega, prvi put od kad se sprovode merenja.

Smanjivanje opsega belog pokrivača utiče manje sunčevih zraka bude reflektovano, a više apsorbovano na površini, što dovodi do većeg zadržavanja sunčeve toplote u atmosferi. Solarno zračenje neometano utiče i na sve veće površine okeana koje ostaju bez leda da ih štiti. Takođe, otapanje morskog leda ohrabruje prolazak brodova transportera koji doprinose sve većem zagađenju kopna, vazduha i okeana.

Pojava sve većeg ozelenjavanja Artkičkog regiona takođe zabrinjava autore izveštaja, i to sa razlogom. Nestajanjem zamrznutog pejzaža ugroženo je stanište brojnih životinjskih vrsta koje su evoluirale da koriste prednosti snega i leda, a otvoren je put nekim drugim vrstama koje mogu biti potencialno štetne za čitav ekosistem.

Novi izveštaj ne donosi alarmirajuće rekorde, ali pokazuje kako zagrevanje izazvano ljudskim faktorom nastavlja da u kontinuitetu utiče na većinu promena na Arktriku koje dodatno, mehanizmom povratne sprege, stvaraju poremećaje koji utiču na ekosisteme i zajednice u neposrednoj blizini i dalje širom sveta.

Izveštaj NOAA približava nam probleme sa severa naše planete i podseća nas da promene koje se dešavaju na Artktiku moraju da se tiču svih nas, jer ovaj ledeni region nije samo dom čuvenog polarnog medveda ili četiri miliona ljudi, već je ključan za klimu čitavog sveta, a time i svih nas.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR