Zabeleženo je drugo najveće topljenje leda na Arktiku od kako se vrše merenja

O zabrinjavajućem trendu ubrzanog topljenja leda na Arktiku svedoči činjenica da je 14 najmanjih letnjih minimuma zabeleženo u poslednjih 14 godina

22/09/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: carbonbrief.org

Ove godine morski led na Arktiku je dostigao svoj drugi najniži zabeleženi letnji minimum, pokazuju preliminarni podaci Nacionalnog centra za praćenje snega i leda (NSIDC), čije je sedište na Univerzitetu Colorado Boulder.

Površina morskog leda  na Arktiku je 15. septembra pala na 3,74 miliona kvadratnih kilometara, što je 350.000 km2 više leda od rekordno niske vrednosti koja je zabeležena 2012. godine.

Morski led na Arktiku svake godine prolazi sezonski ciklus – širi se tokom hladnijih zimskih meseci pre nego što se ponovo smanji u proleće i leto, sa porastom temperature. Tačka na kraju leta kada morski led dostiže najmanju površinu u godini, što je obično u septembru, poznata je kao „letnji minimum morskog leda“.

O zabrinjavajućem trendu ubrzanog topljenja ledenog pokrivača na Arktiku verovatno najbolje svedoči činjenica da je 14 najmanjih letnjih minimuma zabeleženo u poslednjih 14 godina.

Godišnji minimum i maksimum morskog leda služe kao pokazatelji promena na Arktiku koje nastaju kako se planeta zagreva.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Prema podacima koje je NSIDC zabeležio, ove godine je led počeo da se topi uobičajenim tempom, međutim već u maju je u pojedinim predelima došlo do naglog porasta temperature, što je ubrzalo topljenje leda.

U prvoj polovini godine su zabeleženi neobično topli uslovi širom zapadnog dela Rusije, a u Sibiru je izmerena i rekordno visoka dnevna temperatura koja je iznosila čak 38 °C.

Ova toplota znatno je uticala na morski led, te je zabeleženo najranije godišnje povlačenje leda sa ruske arktičke obale, objašnjava istraživač sa Državnog univerziteta Kolorado Zek Lejb, uz šta dodaje i da je posebno niska količina leda primećena tokom jula i avgusta u Laptevskom moru, delu severnog Ledenog okeana, gde je rano otapanje leda uzrokovalo da temperature na površini mora porastu za više od 5 °C u nekim delovima Karskog i Laptevskog mora.

Iako godišnji minimum morskog leda nije rekordan, leto 2020. godine bilo je rekordno na mnoge druge načine. Lejb ističe da je obim morskog leda na centralnom Arktiku najniži ikada zabeležen što je, kako on ističe, važan pokazatelj promena koje se na Arktiku dešavaju.

On dodaje i da ovi zabrinjavajući podaci nisu iznenađenje, s obzirom da klimatski modeli već decenijama pokazuju da će se Arktik zagrevati brže od proseka, a da je ovo leto jasan pokazatelj uticaja klimatskih promena na topljenje leda. 

Stručnjak za polarne životinje Tom Foreman istakao je da su brojevi koji govore o količini otopljenog leda svake godine zabrinjavajuć pokazatelj jer gubitak morskog leda takođe ugrožava arktičku floru i faunu, od polarnih medveda i foka do planktona i algi.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR