Preko 200.000 tona plastike svake godine završava u Sredozemnom moru, Crna Gora najveći zagađivač po broju stanovnika

Prema procenama, oko 229.000 tona plastike svake godine završi u Sredozemnom moru, što je zapremina od preko 500 brodskih kontejnera svakog dana

27/10/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: IUCN

Zemlja Mediterana sa najvećom stopom „curenja” plastike u more u odnosu na broj stanovnika je Crna Gora gde se u more godišnje izbaci 8 kg plastike po glavi stanovnika, a prate je Albanija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija gde ovaj broj iznosi oko 3 kg, pokazuje izveštaj Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Ipak, ukoliko se posmatraju ukupne brojke, najveći zagađivači Sredozemnog mora plastikom su, Egipat (oko 74.000 tona godišnje), Italija (34.000 tona) i Turska (24.000 tona), a ovo je uglavnom uslovljeno lošim upravljanjem otpadom i velikom primorskom populacijom.

Zagađenje mora plastikom je problem koji ozbiljno utiče na morsko okruženje jer ugrožava ekosistem, sigurnost i kvalitet hrane, zdravlje ljudi, priobalni turizam i doprinosi klimatskim promenama. 

Svima su nam poznate slike mora preplavljenog plastičnim kesama, flašama i drugim predmetima, koje povremeno osvanu u medijima. Zapravo, to je samo mali deo ukupne količine plastike od koje se veći deo krije u morskim dubinama.

Prema procenama, oko 229.000 tona plastike svake godine završi u Sredozemnom moru, što je zapremina od preko 500 brodskih kontejnera svakog dana. Ipak, predviđanja istraživača su još teža, jer oni ističu da će se ovaj broj verovatno udvostručiti do 2040. godine ukoliko se ne preduzmu značajne mere za suzbijanje lošeg upravljanja otpadom koji je glavni izvor curenja plastike.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Izveštaj procenjuje da se u Mediteranu dosad nakupilo ukupno više od jednog miliona tona plastike.

Poboljšanje upravljanja otpadom, počevši od sakupljanja otpada, ima najveći potencijal da smanji curenje plastike u more tokom vremena, pokazuju rezultati istraživanja. Više od 50.000 tona plastike u Sredozemnom moru bi se moglo izbeći svake godine ako bi se upravljanje otpadom poboljšalo prema globalnim standardima i to samo u 100 gradova koji najviše doprinose zagađenju.

Pored toga, u izveštaju se ističe da i zabrane mogu da imaju efekta ukoliko se primene u velikom broju zemalja, te se procenjuje da bi zabrana korišćenja plastičnih kesa na svetskom nivou dodatno smanjila količinu plastike u moru za oko 50.000 tona godišnje.

Ceo izveštaj možete preuzetu na LINKU

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR