Vozeći bicikl na pozornici, dva glumca iz Litvanije proizvela su struju za igranje predstave

Pozorišni komad koji napajaju „noge” glumaca ima simboličan i upozoravajuć naziv, „Predstava za one koji žive u doba izumiranja”. Bavi se doprinosom klimatskih promena šestom masovnom izumiranju

05/02/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Tukas EV

Nakon samo sedam minuta okretanja pedala na biciklu koji skladišti energiju proizvedenu kretanjem, vaš ruter radiće sat vremena. Za petnaest minuta pedaliranja, generisali biste dovoljno struje da napunite telefon, a za pola sata – tablet.

Ovakve proračune iznela je startup kompanija Tukas EV iz Litvanije, koja proizvodi bicikl pod nazivom HR Bank.

Međutim, njegova korisnost nadilazi svakodnevnu upotrebu u domaćinstvima ili u situacijama kada usled prirodne nepogode nestane električne energije.

Kako piše Euronews, dva posebno dizajnirana bickla obezbedila su prošlog vikenda energiju za igranje čitave jedne predstave u Litvanskom nacionalnom pozorištu u Vilnusu.

U pitanju je pozorišni komad koji se simbolično i upozoravajuće zove „Predstava za one koji žive u doba izumiranja”, a koji je napisala američka dramaturškinja Miranda Rouz Hol.

Protagonista u formi monologa propoveda o nastanku i izumiranju različitih vrsta, sve do današnjeg trenutka kada je čovečanstvo, izazivajući klimatske promene, dovelo planetu na ivicu šesto masovnog izumiranja.

Tekst predstave je prilagođen tako da može da se replicira u bilo kojoj zemlji, angažovanjem lokalnih reditelja i glumaca i korišćenjem lokalne scenografije. A za lokalno proizvedenu električnu energiju na scenu stupaju bicikli HR Bank.

Po kom principu radi bicikl HR Bank?

Bicikl HR Bank je u suštini veliko energetsko skladište sa pedalama, volanom i sedištem. Od običnih bicikala za vežbanje se razlikuje po tome što pretvara energiju, koju „proizvode” noge vozača, u struju, koju potom pohranjuje u bateriji.

Dakle, dok korisnik obrće pedale na biciklu, dolazi do transformacije kinetičke energije u električnu.

Pored toga što bateriju ovog bicikla možemo samostalno napuniti pedaliranjem, može da služi i kao eksterna baterija koja će se puniti iz elektromreže ili pomoću energije sunca.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U verziji predstavljenoj litvanskoj publici, dva glumca okreću pedale na pozornici zarad proizvodnje struje koja, između ostalog, služi i za osvetljenje.

Jedinstveni koprodukcijski sistem u sklopu projekta STAGES omogućava da predstava o krizi obiđe svet, ne dolivajući ulje na vatru. Jedno od pozorišta koja su učestvovala u projektu je i Hrvatsko nacionalno pozorište iz Zagreba.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR