„Velike naftne kompanije dovele su ekstremnu vrućinu do vas”: Bilbordi u SAD krive fosilnu industriju za rekordne temperature

I to sa razlogom… Globalna temperatura porasla je za 1,2 °C u odnosu na predindustrijsko doba, pre svega zbog sagorevanja fosilnih goriva. Posledično, život na Zemlji postaje nepredvidiviji i opasniji, a vrućine su samo jedan od smrtonosnih oblika klimatskih promena kojima svedočimo

08/09/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Na auto-putevima u tri američka grada – Finiksu, Ostinu i Fresnu – zahvaljujući klimatskim aktivistima, prošle nedelje osvanuli su neobični bilbordi. Oni razotkrivaju fosilnu industriju kao glavnog krivca za rekordne temperature širom Sjedinjenih Američkih Država.

Poruka na bilbordima je jasna: velike naftne kompanije dovele su ekstremnu vrućinu do vas. Pored slogana nalazi se mapa temperaturnih rekorda koji su ovog leta oboreni širom zemlje.

Bilborde je zakupila neprofitna medijska kuća Fossil Free Media kako bi skrenula pažnju na odgovornost fosilne industrije u kreiranju klimatske krize.

Kampanja je usledila u svetlu kontinuiranih upozorenja na vrućine za milione stanovnika Sjedinjenih Američkih Država i nakon najtoplijeg meseca na planeti u istoriji merenja, jula ove godine. Studija atribucije, koja je izrađena u rekordno kratkom roku, otkrila je da bi julski toplotni talasi u Severnoj Americi (ali i u Južnoj Evropi i Kini) bili „praktično nemogući” da se svet, pod uticajem sagorevanja fosilnih goriva, nije znatno zagrejao u odnosu na predindustrijski period.

Vrućine u Sjedinjenim Američkim Državama predstavljaju vodeći uzročnik smrtnosti koji se povezuje sa vremenskim uslovima, upozoravaju eksperti. Oni se pribovavaju da bi tokom ove godine mogao da bude zabeležen rekordno visok broj smrtnih slučajeva kao rezultat ekstremno visokih temperatura.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

U jeku zabrinutosti zbog evidentnih posledica klimatske krize, bilbordi su samo jedan od segmenata sveobuhvatnog klimatskog aktivizma.

U nedelju, 17. septembra, u Njujorku hiljade ljudi okupiće se na maršu za okončanje fosilnih goriva. Protest, koji organizuje koalicija različitih organizacija, a među kojima je i Fossil Free Media, pozvaće administraciju predsednika Džoa Bajdena na odvažnije korake u napuštanju fosilnih goriva.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR