Bez klimatskih promena, aktuelne vrućine širom Evrope i sveta bile bi „praktično nemoguće”

Toplotni talasi koji su nekada bili retkost, zbog sagorevanja fosilnih goriva, više to nisu. Ovo je potvrdila još jedna u nizu studija koja se bavila ekstremno toplim vremenom tokom jula u Južnoj Evropi, Severnoj Americi i Kini

25/07/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Nakon najtoplijeg juna u istoriji merenja, čovečanstvo proživljava još jedan zabrinjavajuće topao mesec u nizu.

Bolnice preplavljene pacijentima, evakuacija stanovništva i turista zbog vatrenih stihija u Grčkoj, preko 200 preminulih u Meksiku…

Ovo su samo neke od posledica vrućina koje haraju Južnom Evropom, Severnom Amerikom i Kinom.

Toplotni talasi doneli su i brojne neprijatne temperaturne rekorde – između ostalog, 52,2 °C u kineskom selu Sanbao što je zapravo najviša ikada temperatura izmerena na nacionalnom nivou.

Međutim, u svetu bez klimatskih promena – izazvanih sagorevanjem fosilnih goriva – ovakva dešavanja bila bi „praktično nemoguća”, pokazuju rezultati rapidne studije koju je sproveo istraživački konglomerat Svetska vremenska atribucija. Ova mreža naučnika procenjuje ulogu klimatskih promena u određenim vremenskim ekstremima.

Prema njihovim proračunima, da ljudi svojim aktivnostima nisu izazvali globalno zagrevanje, aktuelne vrućine bile bi veoma retka pojava. U Južnoj Evropi, kao i u Severnoj Americi, gotovo da se nikada ne bi ni desile, dok bi se u Kini javile jednom u 250 godina.

Povrh veće verovatnoće za njihovom pojavom u novoj klimi, julski toplotni talasi bili su između 1 °C i 2,5 °C topliji nego što bi to bio slučaj u odsustvu klimatskih promena.

Iako je El Ninjo, prirodni fenomen koji zagreva tropski Pacifik, verovatno doprineo vrućinama u nekim regionima, njegov uticaj je vrlo mali u poređenju sa efektom klimatskih promena, objašnjeno je na konferenciji za medije.

U toku je „globalni toplotni talas”: Da li je vreme za paniku?

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Kako se prognozira, jul ove godine je na putu da postane najtopliji mesec na planeti u poslednjih 120 hiljada godina.

Ako svet hitno ne napravi zaokret ka obnovljivim izvorima, nesvakidašnja toplota sa kojom smo se suočili ovog meseca postajaće sve učestalija, a toplotni talasi – sve vreliji i dugotrajniji.

Primera radi, ukoliko se Zemlja zagreje za 2 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje – što je za 0,8 °C više nego sada, toplotni talasi poput skorašnjih dešavali bi se na svakih 2-5 godina.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR