Velika Britanija 30 dana bez struje dobijene iz uglja

Prvi put u istoriji Velika Britanija ja uspela da u toku 30 dana podmiri svoje potrebe za električnom energijom bez upotrebe uglja.

11/05/2020 autorka: Milica Simonović
0 izvor: BusinessGreen

Juče je na tviter nalogu britanske nacionalne elektrodistribucije saopšteno da se struja u ovoj zemlji već mesec dana proizvodi bez upotrebe uglja, prvi put od početka industrijske revolucije. Postavljanje ovog rekorda omogućila je smanjena potražnja za energijom, usled uvođenja vanrednih mera zbog epidemije novog korona virusa, kao i povoljno vetrovito i sunčano vreme.

Prethodni rekord u Britaniji zabeležen je prošle godine u trajanju od 18 dana, a tokom sadašnjeg aktuelnog perioda, gasne elektrane su imale najveći doprinos, sa oko 30 odsto, dok su nuklearne elektrane obezbedile 21 odsto energije, vetar 18, biomasa 9, a solarna energija 8 odsto. Oko 11 odsto energije je uvezeno, dok su reverzibilne hidroelektrane doprinele sa 1,5 odsto.

Uzevši u obzir da su karantinski uslovi doveli do značajnog pada u energetskoj potražnji, što inače ne bi bio slučaj, ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati nakon postepenog slabljenja vanrednih mera, čije je popuštanje sinoć najavio britanski premijer, Boris Džonson. Ipak, analitičari su iskoristili priliku da ukažu da trenutno stanje pruža sliku kako će električna mreža funkcionisati u nadolazećim godinama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Naime, Velika Britanija se obavezala da postepeno napusti upotrebu uglja najkasnije do 2025, a u februaru je britanska vlada saopštila da bi ovaj rok mogla da pomeri za 2024. U poslednja 2 meseca zatvorene su još dve elektrane na ugalj u ovoj zemlji, dok se planira da se elektrana Kilroot u Severnoj Irskoj prevede u gasnu elektranu.

Takođe, najavljena je ambicija da se od 2025. struja proizvodi bez emisije ugljen-dioksida, kad god vremenski uslovi budu dozvoljavali apsolutno preusmeravanje sa gasa na obnovljive izvore energije.

Sa druge strane, smanjenja potražnja, koja je opala za jednu petinu od kraja marta, može da dovede do nestabilnosti električne mreže, usled njenog opterećenja viškom energije, te bi moglo da bude neophodno isključivanje obnovljivih izvora iz mreže.  Sa tim razlogom, sklopljeni su novi ugvori sa određenim proizvođačima električne energije, ne bi li se održao balans između snabdevanja i potražnje.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR