Ovaj brod od morske vode pravi vodonik koji koristi kao gorivo

Vodonik mnogi vide kao idealno gorivo koje će zameniti naftne derivate u brodarskoj industriji.

30/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: cnet.com photo: Screenshot/Youtube

The Energy Observer je brod prekriven solarnim panelima koji plovi morima širom sveta zahvaljujući novoj tehnologiji koja mu omogućava da od morske vode napravi vodonik, koji kasnije koristi kao gorivo.

Vodonik se već dugo smatra dobrom, čistom, alternativom za fosilna goriva, posebno kada se proizvodi elektrolizom uz korišćenje obnovljivih izvora energije, mada do skoro nije predstavljao široko rasprostranjeno rešenje za smanjenje emisija. Iako deluje da je u industriji putničkih automobila vodonik izgubio bitku sa litijum-jonskim baterijama, njegova primena moguća je u mnogim drugim sektorima od kojih se posebno izdvaja brodarstvo.   

Energy Observer koristi kombinaciju različitih najsavremenijih tehnologija kako bi proizveo dovoljno energije koja je jednaka energiji potrebnoj za napajanje devet kuća svakog dana.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tokom dana, 200 kvadratnih metara solarnih panela kojima je brod prekriven puni litijum-jonske baterije koje pokreću motore. Sva dodatna energija se pretvara u vodonik i skladišti, zahvaljujući posebnoj gorivnoj ćeliji koja nosi ime Rex H2. Gorivna ćelija koristi vodonik koji je nastao elektrolizom morske vode, dok je energija za proces elektrolize obezbeđena solarnim panelima. 

Energy Observer je svoje putovanje po svetskim morima započeo 2017. godine, a tada je mogao da proizvodi vodonik samo dok je bio zaustavljen. To se u velikoj meri promenilo dodavanjem jedara od 12 metara koja su poboljšala efikasnost sa 18% na 42%, te danas može da proizvodi vodonik čak i dok plovi.

Za održivu budućnost važno je da se iskoriste mogućnosti koje nude nove tehnologije, poput one koja pokreće Energy Observer, ali važno je i ulaganje u njihov razvoj kako bi potencijal obnovljivih izvora energije mogao u potpunosti da se iskoristi. 

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR