Prijavite se na CLIMATE PICNIC – mentorski program u oblasti istraživanja klimatskih promena

Ako ste doktorirali u poslednjih pet godina ili ste student doktorskih studija, a zanimaju vas klimatske promene, prijavite se na mentorski program CLIMATE PICNIC. I ne, uopšte nije važno da li se bavite prirodnim, humanističkim, društvenim ili tehničko-tehnološkim naukama. Štaviše, poželjno je da ekipa bude što raznolikija

24/01/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

CLIMATE PICNIC je mentorski program u oblasti istraživanja klimatskih promena koji će trajati osam meseci, od februara do novembra 2024. Program će organizovati istraživači Instituta za meteorologiju, Fizičkog fakulteta u Beogradu, a rukovodilac je prof. dr Vladimir Đurđević.

Za učešće možete aplicirati do 12. februara. Uslov je da ste doktorirali u poslednjih pet godina ili ste student doktorskih studija.

Međutim, oblast istraživanja kojom se bavite nije važna za prijavu. Dobrodošli su istraživači iz svih oblasti i disciplina: prirodne nauke, matematika, tehničko-tehnološke nauke, društvene i humanističke nauke, data science, ML&AI…

Iznenadite nas, poručuju iz Instituta za meteorologiju.

To je u razgovoru za naš portal naglasio i prof. dr Vladimir Đurđević.

„Želimo da ekipa koju okupimo bude što raznolikija”, kaže on.

„Trudićemo se da se bavimo problemom klimatskih promena iz što više uglova i obuhvatimo što širi spektar tema. To je razlog zašto nam je važna multidisciplinarnost radionice.”

Prema rečima našeg sagovornika, cilj projekta CLIMATE PICNIC jeste da se klimatske promene ne posmatraju isključivo kroz prizmu prirodnih nauka, već da probaju da uključe i druge naučno-istraživačke discipline koje na prvi pogled ne deluju kao da su bliske ovoj problematici.

Poželjno je, ali ne i neophodno, da imate rad koji u nekom elementu ima dodirnih tačaka sa klimatskim promenama ili zaštitom životne sredine.

Planirano je do 25 učesnika, a kriterijum za odabir učesnika biće prvenstveno prethodno iskustvo, kao i želja da se se u program uključe što raznovrsniji profili istraživača sa različitim znanjima i veštinama.

Program će se realizovati u Institutu za meteorologiju, Dobračina 16, Beograd.

Kako mogu da se prijavim?

Za program se možete prijaviti popunjavanjem prijave OVDE ili slanjem vašeg CV-ja na mejl vdj@ff.bg.ac.rs (SUBJECT: CLIMATE PICNIC – prijava).

Ako se prijavljujete slanjem mejla, obavezno naglasite reference ili veštine koje mogu biti relevantne za realizaciju ovog programa. U slučaju da već imate ideju šta bi bio sadržaj vašeg istraživanja tokom programa, pošaljite i to (do 300 reči).

Za više informacija pišite na vdj@ff.bg.ac.rs.

Kako će izgledati CLIMATE PICNIC i šta ću naučiti?

Poziv za učešće biće poslat do 15. februara, a program će početi trodnevnom radionicom, 22. februara. Troškovi smeštaja za učesnike van Beograda tokom uvodne radionice biće pokriveni.

U sklopu uvodnih predavanja, učesnici će se upoznati sa fizičkim aspektima klimatskih promena, dostupnim podacima i metodološkim pristupima i alatima za obradu ovih podataka. Ukratko, naučićete da napredno koristite Digitalni atlas klime Srbije, Copernicus Climate Data Store i slične baze podataka, kao i najrazličitije alate za obradu, analizu i vizuelizaciju klimatskih podataka, i kako da iskoristite ovo znanje za primenu u svojoj oblasti istraživanja.

Cilj radionice je da se pored uvodnih predavanja, oforme grupe od po 2 do 3 člana, koje će definisati svoj projekat na čijoj će realizaciji raditi narednih osam meseci uz mentorsku podršku (2-3 sata nedeljno) istraživača iz Instituta za meteorologiju.

Konačni ishod celog programa je da svaka grupa objavi rezultate svog projekta kao naučni rad, konferencijski rad, naučno-popularni tekst itd. Učesnici će dobiti podršku i u smislu mogućeg komuniciranja svojih rezultata, a kako navode iz Instituta, za najbolje projekte spremne su i nagrade.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Nakon uvodne radionice, sledi rad na projektima do sredine juna 2024, kada se planira jednodnevno okupljanje (presek stanja) i planiranje daljeg rada, razmena iskustava i slično. Završno okupljanje biće organizovano tokom oktobra 2024.

Svaka grupa i učesnik programa će tokom realizacije projekta imati mentorsku pomoć nekog od istraživača Instituta za meteorologiju (u proseku 2-3 sata nedeljno, a ukoliko se ukaže potreba i više).

Program je podržan od strane European Climate Foundation.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR