Verovatnoća da Atlantik pogodi ekstremna sezona uragana sada je duplo veća nego pre 40 godina. I to ljudskom krivicom

Tropski cikloni važe za neke od najrazornijih i najskupljih ekstremnih vremenskih pojava. A u doba klimatske krize postaju sve snažniji.

18/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Šansa da Atlantik pogodi ekstremna sezona uragana sada je duplo veća nego pre 40 godina, pokazuje istraživanje koje je nedavno objavljeno u naučnom časopisu Weather Climate Dynamics.  

Otkriće autora osnažuje sve veću zabrinutost da će opasnost od uragana za priobalne zajednice na Atlanskom okeanu nastaviti da raste i da bi scenario iz 2020. godine u budućnosti mogao češće da se događa.

Ta godina je bila najaktivnija sezona tropskih ciklona do sada zabeležena. Registrovan je rekordan broj imenovanih tropskih oluja, od kojih je čak sedam preraslo u kategoriju takozvanih velikih uragana sa brzinama vetra koje su prelazile 178 kilometara na čas. Tokom 2020. obalu Centralne i Severne Amerike pogodilo je nekoliko snažnih ciklona, među kojima je bio i uragan Eta koji je prouzrokovao 175 smrtnih slučajeva i preko stotinu nestalih. U istoj godini godini uragan Laura je opustošio karipski basen, prouzrokujući materijalnu štetu procenjenu na oko 20 milijardi dolara.

Uragan Teta – novi rekord na Atlantiku

Međunarodni tim klimatskih stručnjaka, okupljen u neprofitnoj organizaciji Climate Analytics, sa sedištem u Berlinu, analizirao je sezone ekstremne ciklonske aktivnosti između 1982. i 2020. godine. Rezultati otkrivaju da je antropogeno zagrevanje površine mora doprinelo povećanoj aktivnosti intenzivnih uragana na Atlantiku.

„Iako je pripisivanje pojedinačnih tropskih ciklona globalnom zagrevanju i dalje teško, nema sumnje da klimatske promene stvaraju intenzivnije oluje“, prokomentarisao je glavni autor Peter Flejderer. „Naši rezultati ne impliciraju da povećanje temperature površine mora dovodi do više tropskih ciklona – ali ukazuju na trend intenzivnijih oluja i stoga ekstremnijih ishoda za sezone sa mnogo tropskih ciklona“, dodao je on.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Tropski cikloni su među najrazornijim ekstremnim vremenskim pojavama i mogu naneti ogromnu štetu regionima koji se nađu na njihovom putu. Odvojeno istraživanje Climate Analytics-a iz 2019. pokazalo je da su u proteklih 20 godina neke male karipske ostrvske države bile pogođene intenzivnim tropskim ciklonima osam puta. Gubici BDP-a zbog oluja bili su u proseku oko 3,7% godišnje, a najteže pogođena karipska zemlja je Dominika, čiji su prosečni godišnji gubici iznosili 21,2% BDP-a.

Sezona ciklona u Atlantiku obično počinje u junu, a prognoze koje je ove nedelje objavila ista grupa istraživača predviđaju da će biti ekstremno aktivna. Ukoliko se njihovo predviđanje obistini to će biti treća takva sezona u poslednjih deset godina.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR