Rekordna sezona uragana se nastavlja – Jota i Eta opustošili delove Centralne Amerike

Naučnici ističu da je porast temperature mora povezan sa klimatskim promenama doprineo povećanju snage uragana

20/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: climatechangenews.com

Samo nekoliko nedelja nakon što je uragan Eta pogodio Centralnu Ameriku, uragan pete, najjače kategorije, koji je nazvan Jota, zahvatio je isto područje i usmrtio nekoliko ljudi, dok je više desetina hiljada stanovnika bilo primorano da napusti svoje domove.

Obale Centralne Amerike prvo je pogodila Eta, koja je imala vrlo netipičnu putanju. Prvo je pogodila obale centralne Amerike, po ulasku u kopno se ponovo vratila u Golfski zaliv, da bi nakon dolaska do Floride oslabila.

Ubrzo nakon što je Eta nanela veliku štetu pogođenim oblastima, u istom području formirao se i uragan Jota. Pre nego što je pogodio Nikaragvu u ponedeljak uveče, kada je usmrtio najmanje šest ljudi, uragan Jota opustošio je malo kolumbijsko ostrvo Providensija u blizini nikaragvanske obale. Tada je brzina vetra dostigla 260 kilometara na čas, a kolumbijski predsednik Ivan Dukue rekao je da su dve osobe umrle, a jedna se vodi kao nestala. 

Nakon udara u Providensiju, uragan je nastavio put prema Nikaragvi. Prema dosadašnjim podacima, šest ljudi je usled udara izgubilo život, raseljeno je 62.000 i pogođeno 400.000 ljudi, a sve to u istom delu zemlje koji je prethodno najteže pogođen uraganom Eta.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Naučnici ističu da je porast temperature mora povezan sa klimatskim promenama doprineo povećanju snage uragana.

Da podsetimo, pre deset dana formiranjem tropske oluje Teta postavljen je rekord u najvećem broju imenovanih tropskih oluja i uragana u Atlantiku tokom jedne sezone, o čemu više možete da pročitate u tekstu profesora Đurđevića OVDE

Ovo je ujedno i prvi put da su se u novembru, nakon vrhunca sezone oluja, u Atlantiku formirala dva uragana.

Takođe, po prvi put od 1851. godine, otkad se beleže uragani, svet je u pet uzastopnih godina pogođen uraganima pete kategorije: 2016. Metju, 2017. Irma i Maria, 2018. Majkl, 2019. Dorijan i Lorenco i 2020. Jota.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR