Sunce i vetar dostigli 10% udela u svetskoj proizvodnji struje

Udeo proizvodnje električne energije pomoću sunca i vetra u ukupnoj proizvodnji porastao je više nego duplo u odnosu na 2015. godinu.

13/08/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: EMBER

Organizacija EMBER objavila je danas redovnu polugodišnju globalnu analizu proizvodnje električne energije u kojoj se vidi napredak u upotrebi energije vetra i sunca. Nešto manje od 10 % električne energije u prvih šest meseci 2020. godine potiče iz ovih izvora, pokazuje izveštaj koji je nastao na osnovu analize 48 zemalja, odnosno oko 83 % ukupne svetske proizvodnje. U odnosu na prvu polovinu prošle godine porast iznosi oko 14 %

Najvažniji i najoptimističniji podatak dobije se kada uporedimo sadašnju situaciju sa 2015. godinom kada je potpisan Pariski sporazum. Od tada je proizvodnja energije pomoću vetra i sunca porasla više nego duplo. Autori izveštaja su primetili i da je u pomenutom periodu u ovom pogledu najviše napredovala Indija, gde je, u odnosu na 2015. godinu, najviše porasla proizvodnja energije iz ovih izvora, a u isto vreme i najviše opala proizvodnja uglja.

Najnoviji izveštaj je pokazao da su u velikom broju zemalja vetar i sunce postali značajni izvori, ali i da utiču na smanjenje proizvodnje struje pomoću uglja, što je posebno važno za zaustavljanje klimatskih promena i sprečavanje drastičnog povećanja temperature. Kako pokazuje EMBER izveštaj, globalna proizvodnja uglja je u prvoj polovini ove godine opala za 8,3 % u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, što je najveći pad do sada.

Posmatrano od 2015. godine, udeo uglja u globalnoj proizvodnji električne energije opao je sa 37,9 % na 33 %. Ovaj pad od oko 5 % odgovara porastu njene proizvodnje iz sunca i vetra, što znači da su ovi izvori efektivno zamenili potrošnju uglja.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Međutim, treba uzeti u obzir i da je globalna potražnja za električnom energijom zbog pandemije kovida-19 opala za oko 3 %, ali i da na smanjivanju proizvodnje struje pomoću uglja treba još dosta raditi. Naime, IPCC izveštaj pokazuje da proizvodnja do 2030. mora da pada za 13 % svake godine, kako globalni prosek temperature ne bi porastao više od 1,5 stepeni Celzijusa.

EMBER izveštaj za prvu polovinu ove godine ističe da se u nekima od najvećih država oko 10 % ukupne energije proizvodi pomoću vetra i sunca. To su Kina, SAD, Indija, Japan, Brazil i Turska. Za Evropsku uniju i Veliku Britaniju je ovaj udeo još veći, dok za Nemačku iznosi čak 42 odsto. Među velikim zemljama najmanje napreduje Rusija, u kojoj se na ovaj način proizvodi samo 0,2 % energije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR