Sunce i vetar prvi put obezbedili više struje od uglja u EU

Proizvodnja struje iz uglja pala je za 24% u odnosu na prethodnu godinu u Evropskoj uniji, a pored toga zabeležen je i pad emisija ugljen-dioksida

06/02/2020 autorka: Jovana Nikolić
0 izvor: Sandbag

Analitički centri Sandbag i Agora Energiewende u sredu su objavili svoj godišnji izveštaj o evropskom energetskom sektoru za 2019. godinu.

Objedinjujući i analizirajući podakte iz svih država članica Evropske unije, ovaj izveštaj kao i prethodnih godina pruža uvid kako teče prelazak sa korišćenja uglja na obnovljive izvore energije.

Odlična vest koja stiže iz ovog izveštaja je da su u zemljama Evropske unije Sunce i vetar prvi put obezbedili više električne energije od uglja, tačnije iz ova dva izvora potiče 18 odsto, a iz uglja 15 odsto struje. Pored toga proizvodnja električne energije iz uglja u zemljama Evropske unije opala je za 24 odsto u prethodnoj godini.

Međutim, vetar i sunce nisu jedini izvori koji su doprineli smanjenju upotrebe uglja. Ravnopravno sa njima među uzročnicima stoji i prirodni gas, koji se sve više koristi u termoelektranama. Niske cene obnovljivih izvora energije i gasa povećavaju njihovu konkurentnost, pa se očekuje da u skorijoj budućnosti ugalj prestane da bude i ekonomski, a ne samo ekološki neisplativ.

Dobra vest je i da je energetski sektor zemlalja Evropske unije u prethodnoj godini smanjio emisiju ugljen-dioksida za 12 odsto što je najveći pad ove vrste od 1990. godine. Ujedno je ocenjeno i da energetski sektor trenutno igra vodeću ulogu u dekarbonizaciji Evrope.

Statistika Sandbag izveštaja pokazuje da su države koje su najviše napredovale u proizvodnji električne energije iz vetra i solarnih izvora iste one koje su najviše smanjile upotrebu uglja, a u svemu ovome zapadna Evropa prednjači u odnosu na istočnu.

U prethodnoj godini dve nove države, članice Evropske unije obavezale su se da prestanu da koriste električnu energiju iz uglja do perioda između 2028. i 2030. godine, a to su Grčka i Mađarska. One su se tako pridružile velikom broju članica koje su već predstavile svoje planove. Istovremeno u Češkoj je formirana komisija za ugalj koja treba da predloži datum do kog će i ova zemlja prestati da koristi ovaj energent, dok Poljska, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Slovenija još uvek nemaju nikakav plan.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR