U Izraelu se otvara prva fabrika laboratorijski uzgojenog mesa

Povećanje razmere proizvodnje laboratorisjki uzgojenog mesa će znatno doprineti smanjivanju cene koje je potrebno kako bi ova vrsta mesa ušla u širu upotrebu.

14/07/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: newatlas.com

Da li biste probali meso koje je napravljeno u laboratoriji? Bez obzira na to da li je vaš odgovor potvrdan ili odričan, moguće je da ćete u budućnosti tu odluku donositi dok budete stajali ispred frižidera u marketu u vašem komšiluku. Iako za sada laboratorijski uzgojeno meso nije tako dostupno, a ni pristupačno, situacija se može promeniti, budući da se u Izraelu otvara prva fabrika, Future Meat Technologies, koja će na industrijskim razmerama proizvoditi baš takvo meso.

Future Meat Technologies, kao i mnoge kompanije koje se bave ovom tehnologijom, koristi prirodne, životinjske ćelije koje je izolovala iz živih životinja. Ćelije se potom kultivišu u bioreaktoru i hrane istim onim neophodnim nutrijentima kojima se hrane i životinje. Ovaj pristup omogućava izolovanim ćelijama da rastu i da se razmnožavaju dok ne dostignu veličinu jestivih porcija mesa.

Kompanija za svoj proces proizvodnje, u kome ne koristi genetsku modifikaciju, kaže da efikasnije uklanja otpadne proizvode, ali i da proizvodi 10 puta više produkta u odnosu na standardu industriju mesa. Takođe, ova kompanija tvrdi da emituje 80 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte i koristi 96 odsto manje vode u odnosu na tradicionalan način proizvodnje mesa.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Novo fabričko postrojenje imaće kapacitet da proizvodi po 500 kilograma laboratorijski uzgojenog pilećeg, svinjskog i jagnjećeg mesa svakoga dana, što je ekvivalentno količini od oko 5000 burgera, a iz kompanije najavljuju da će u proizvodnju uvrstiti i proizvode od goveđeg mesa. U SAD se od jednog pileta dobije oko 2,1 kilograma mesa, što znači da bi Future Meat Technologies proizvodio dnevno količinu piletine koja bi se dobila od 250 pilića na tradicionalan način.

Iz kompanije kažu da troškovi proizvodnje jednog komada pilećih grudi iznose oko 3,90 dolara, ali i da očekuju da će ova suma pasti kako se kapacitet proizvodnje bude povećavao. Poređenja radi, za proizvodnju prvog laboratorijski uzgojenog burgera 2013. godine bilo je potrebno izdvojiti 330.000 američkih dolara.

Iako se možda neće svi odlučiti da u svoju ishranu uključe laboratorijski proizvedeno meso, čini se da je postojanje ovakve alternative neophodno, ukoliko želimo da smanjimo upotrebu resursa i emisije gasova sa efektom staklene bašte, ne bi li sačuvali našu planetu.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR