Emanuel Makron predložio referendum za uključivanje klimatskih promena u ustav

Uključivanje klimatskih promena u ustav bio bi naredni korak za Francusku nakon proglašavanja klimatskog vandrednog stanja 2019.

24/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: euronews.com

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da planira da održi referendum o promeni ustava, kako bi on odražavao napore u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine.

Ova izjava predsednika Francuske izrečena je tokom četvorosatne diskusije sa nekoliko desetina građana ove države, koji su nasumično izabrani kako bi dali svoje predloge za moguće načine smanjenja emisija.

Tema o izmenama nacionalnog ustava kako bi se uključile ekološke obaveze i odredbe koje se tiču ublažavanja klimatskih promena prvi put je predložila Konvencija građana o klimi u junu, a sada je ova ideja konačno podržana i od strane predsednika. Kako bi došlo do raspisivanja referenduma potrebno je da se u donjem domu parlamenta, ali i Senatu, sakupi dovoljan broj glasova. 

Makron je takođe priznao da Francuska još uvek nije učinila dovoljno za borbu protiv globalnog zagrevanja, jer je ta zemlja propustila svoje ciljeve u okviru Pariskog sporazuma. Zapravo, veliki deo ovih napora, koje je trebalo da ispune do kraja 2020, odložen je do sledeće godine.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

O tome koliko je pitanje klimatskih promena važno govori i činjenica da bi ovo mogao da bude prvi referendum koji se održava u Francuskoj nakon više od 15 godina. Poslednji referendum u Francuskoj održan je 2005. godine, a građani su tada pitani da li podržavaju ideju evropskog ustava.

Da podsetimo, Francuska je 28. novembra 2019. proglasila klimatsko vanredno stanje i time se pridružila velikom broju država koje su to učinile ranije u cilju postavljanja pitanja klimatskih promena na stepen najviših prioriteta. 

Među državama koje su proglasile klimatsko vanredno vanredno stanje pored Francuske su i Austrija, Kanada, Irska, Italija, Japan, Malta, Portugal, Novi Zeland, Španija, Južna Koreja, Velika Britanija, Maldivi i Vatikan, ali postoje i države u kojima je klimatsko vanredno stanje proglašeno na pojedinim delovima teritorije, kao što je slučaj sa Nemačkom i Sjedinjenim Američkim Državama.

U poslednje vreme sve veći broj zemalja uočava da su posledice klimatskih promena sve intenzivnije, te možemo svedočiti kako mnoge države svoje politike usmeravaju ka ublažavanju klimatskih promena, a svi su izgledi pokazuju da ćemo se i u budućnosti sve češće susretati sa ovakvim vestima.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR