Google pomoću veštačke inteligencije pomaže gradovima da odaberu lokacije za sadnju drveća

Tree Canopy Lab analizira fotografije drveća iz različitih uglova nastale iz vazduha, na osnovu čega se utvrđuje prosečna pokrivenost krošnjama

30/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Fast Company

Alatka koja je pokrenuta u okviru Environmental Insights Explorera, pod nazivom Tree Canopy Lab, služi kako bi se prikazalo u kojim delovima grada treba da se zasadi više drveća kako bi se pomoglo gradovima da se nose sa klimatskim promenama i zagađenjem vazduha. 

Los Anđeles, koji sledeće godine planira da posadi 90.000 stabala, nedavno je postao prvi grad koji je iskoristio ovu mogućost. Ideja je počela da se realizuje sa ciljem razumevanja potreba grada, a zatim je usledilo osmišljavanje rešenja koja treba da ovu alatku učine dostupnom i drugim gradovima. 

„Jedan od najboljih načina da se proširimo na stotine ili hiljade gradova je da prvo uspemo u jednom ili dva grada“, ističe direktorka Google Mapsa Nitia Sovrirajan. 

Tree Canopy Lab analizira fotografije drveća iz različitih uglova nastale iz vazduha, na osnovu čega se utvrđuje prosečna pokrivenost krošnjama. U kombinaciji sa drugim skupovima podataka, poput indeksa toplote, Google može da utvrdi u kojim delovima grada je stanovništvo najugroženije usled male prekrivenosti zelenilom.

Dalje širenje ove ideje može da ima višestruki pozitivni efekat po život ljudi u gradovima. Sadnja većeg broja stabala u delovima grada koji su označeni kao najugroženiji omogućila bi da se smanji temperatura, a samim tim omogući bolji život i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Samo u Los Anđelesu više od polovine stanovnika živi u delovima grada sa manje od 10% pokrivenosti krošnjama. Prema istraživanjima, taj procenat mora da se podigne najmanje na 40% kako bi došlo do smanjenja temperature. Čak 44% građana ovog grada živi u područjima sa visokim rizikom od vrućine. U delovima grada gde je procenat pokrivenosti drvećem veći, temperatura je znatno niža i samim tim omogućeno je lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti. 

Mapa Los Anđelesa zapravo ukazuje da postoji znatna neujednačenost između različitih delova ovog milionskog grada, te su neke ulice i domaćinstva zaklonjeni senkama koje pravi više od 10 miliona krošnji drveća. Sa druge strane, u drugim delovima grada zeleni pokrivač veoma je oskudan i mapa ukazuje da je na tim mestima potrebno posaditi drveće. 

Osim što identifikuje mesta za sadnju u ugroženim delovima grada, ova alatka može da pokaže i konkretno mesto, ulicu ili park, gde je potrebna sadnja – na primer, u području sa stambenim zgradama možda nema toliko mesta za drveće ispred ili iza same zgrade, što bi moglo značiti veće promene. U tim situacijama možda je potrebno da se redizajnira ulica kako bi se omogućila sadnja više stabala.

Ovaj projekat je još u povoju, te trenutno ne postoje podaci ni za jedan drugi grad, osim za Los Anđeles. Međutim, ukoliko bi se cilj ispunio, projekat bi se raširio i na druge gradove, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama nego i širom sveta. To bi predstavljalo značajan iskorak koji bi mogao znatno da utiče na ublažavanje klimatskih promena.

Zaprati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa najnovijim informacijama i zanimljivostima iz oblasti klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR