Po prvi put, Grenland je u septembru izgubio ogromne količine leda

U danima iza nas zbog visokih temperatura Grenland je izgubio na desetine milijardi tona leda što je količina koja se obično otopi tokom leta

07/09/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Početkom septembra sezona topljenja leda na Grenlandu privodi se kraju jer temperature padaju. Međutim, tokom proteklog vikenda taj prostor bio je neuobičajeno topao što je prouzrokovalo rekordno otapanje – istraživači navode da je ovo najozbiljniji septembarski slučaj topljenja leda na Grenlandu u poslednjih 40 godina koliko se vodi evidencija.

Nakon prilično hladnog i vlažnog leta, ledeno prostranstvo iskusilo je toplotni talas koji je prouzrokovao topljenje leda širom Grenlanda. Pojedine meteorološke stanice izmerile su svoje godišnje rekorde, a živa u termometru sezala je na zapadu ostrva i do 20 °C.

U danima iza nas zbog visokih temperatura Grenland je izgubio na desetine milijardi tona leda što je količina koja se obično otopi tokom letnjih dana – bilo je pogođeno 35% teritorije, procenat koji je tipičniji za jul. Inače se u prvim danima septembra led topi na oko 10% površine.

Procenjuje se da je Grenland za vikend izgubio oko 20 milijardi tona leda, što je oko 7% ukupnog leda koji nestane u periodu od godinu dana. 

Iako bi deo vode nastale otapanjem leda moglo da se zadrži u snežnom pokrivaču i ponovo zaledi, događaj bi mogao da doprinese porastu nivoa mora, pogotovo ako se ponovi i u narednim godinama.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Grenland je već najveći uzročnik porasta nivoa mora. Topljenje se prethodne dve decenije ubrzava s obzirom na to da se arktička regija zagreva više u odnosu na ostatak sveta.

Čak i u slučaju da istog momenta čovečanstvo prestane da emituje gasove sa efektom staklene bašte, novo istraživanje upozorava da će 3% ledene ploče Grenlanda nestati – to će izazvati porast nivoa mora za skoro 30 cm.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR