Greta Tunberg ismevala prazna obećanja svetskih lidera na klimatskom samitu u Milanu

Hiljade mladih iz 197 zemalja okupilo se u Milanu na samitu Mladi za klimu sa kog će poslati poruke svetskim liderima pred Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu.

30/09/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: Reuters / Guardian

Poznata švedska klimatska aktivistkinja, Greta Tunberg, ocenila je obećanja svetskih lidera o zaustavljanju globalnog zagrevanja kao isprazna, rugajući se dok je citirala njihove izgovorene rečenice, u svom obraćanju na klimatskom samitu Mladi za klimu (Youth4Climate) u ponedeljak, u Milanu.

„Zelena ekonomija, bla, bla, bla. Ugljenična neutralnost do 2050, bla, bla, bla”, ismevala je uopštene fraze Greta i dodala: „To je sve što čujemo od naših takozvanih lidera. Reči koje zvuče sjajno, ali koje do sada nisu dovele do delanja. Naše nade i ambicije propadaju u njihovim praznim obećanjima”.

Strahovi da se klimatske promene pogoršavaju porasli su nakon Šestog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene, objavljenog u avgustu, koji upozorava da je situacija opasno blizu izmicanja kontroli, kao i da će se generacije koje dolaze sigurno suočiti sa sve većim brojem ekstremnih vremenskih događaja koji su bez presedana u istorijskim zapisima.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte su na putu da porastu za 16 odsto do 2030, u odnosu na nivoe iz 2010, prema proceni Ujedinjenih nacija, umesto da se prepolove, što je neophodno za zaustavljanje rasta srednje globalne temperature do 1,5 °C, u odnosu na predindustrijski prosek.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Hiljade mladih klimatskih aktivista iz 197 zemalja, među kojima je i Srbija, okupilo se ove nedelje u Milanu na klimatskom samitu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, sa ciljem da osmisle i predlože donosiocima odluka paket rešenja za klimatske promene. Njihove predloge razmotriće ministri za klimu i energetiku koji će se okupiti na istom mestu, uoči dvadeset šeste konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu, u novembru, a neki od predloga će naći put do same konferencije.

„Takozvani lideri zvali su mlade na ovakve sastanke i pretvarali se da nas slušaju, ali nisu nas slušali. Ne postoji planeta B. Promena je ne samo moguća, već i neophodna, ali nije moguća ako nastavimo kao do sada”, rekla je Greta i nadovezala se:

„Naravno da nam je potreban konstruktivan dijalog. Ali do sada su imali 30 godina bla, bla, bla (praznih obećanja) i gde nas je to dovelo? Još uvek možemo ovo da preokrenemo, sasvim je moguće. Biće potrebno hitno, drastično godišnje smanjenje emisija. Ali ne ako se stvari odvijaju kao danas. Namerni nedostatak akcija naših lidera izdaja je prema svim sadašnjim i budućim generacijama”.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR