Zemlje G7 obećale da će pretežno koristiti čistu električnu energiju do 2035.

Ovo je samo jedan u nizu dogovorenih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena sa nedavno održanog Berlinskog samita.

30/05/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Ministri klime i energetike iz najindustrijalizovanih zemalja sveta, udruženih u grupu G7, složili su se na nedavno održanom Berlinskom samitu da će do 2035. godine, kroz ubrzanje čiste energetske tranzicije, većinski dekarbonizovati elektroenergetski sektor.

Uprkos tome što je cilj slabiji nego u nacrtu dokumenta, gde stoji da će se do 2030. okončati proizvodnja struje iz uglja, ovo je prvo obavezivanje grupe G7 da će staviti tačku na ovaj energent.

Iako su se zemlje-članice složile da će u narednoj deceniji ozbiljno raditi na napuštanju uglja, predstavnici nisu uspeli da odrede konačan datum kada će se njihovi elektroenergetski sistemi u potpunosti otarasiti ovog fosilnog goriva.

G7 okuplja sedam zemalja sa najvećim svetskim privredama: Nemačku, Francusku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Japan.

S obzirom na to da je odbacivanje fosilnih goriva od ključnog značaja za održanje globalnog zagrevanja na 1,5 °C, učesnici samita takođe su se dogovorili da će do kraja ove godine njihove zemlje obustaviti direktno finansiranje projekata njihove eksploatacije u inostranstvu osim kada su projekti odobreni zarad nacionalne bezbednosti ili nekih drugih razloga.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Zemlje u sklopu grupe G7 naglasile su u svojoj zvaničnoj izjavi da prepoznaju da se subvencionisanje fosilnih goriva kosi sa ciljevima Pariskog sporazuma, te će nastojati da povuku subvencije najkasnije do 2025. godine. 

Dodatno, bogate G7 države su konstatovale da je siromašnim nacijama neophodna njihova pomoć u borbi protiv klimatskih promena. Podsetile su da pomoć od 100 hiljada milijardi pomoći zemljama u razvoju još nije obezbeđena zbog čega su izrazile duboko žaljenje. Obećani novac kao i dodatna sredstva biće hitno prikupljeni.

Dekarbonizaciji neće biti podvrgnuta samo elektroenergetika već i saobraćaj i industrija, pre svega proizvodnja čelika i cementa. Ministri su istakli da će podstaći saradnju na projektima za proizvodnju zelenog vodonika, a u dokumentu nisu zanemareni ni ostali problemi životne sredine, pa je naglasak stavljen i na zaštitu biodiverziteta i borbu protiv zagađenja plastikom.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR