Japan se suočava sa najgorim toplotnim talasom u poslednjih 150 godina

Ovog leta temperaturni rekordi padaju širom sveta – a poslednji koji je doprineo ovom negativnom trendu jeste Japan. Tamo su po prvi put u 150 godina dugoj istoriji merenja u junu izmerene temperature preko 40 °C.

29/06/2022 autorka: Jelena Kozbašić
0

Japan se trenutno suočava sa izuzetno visokim temperaturama što je još jedan jasan pokazatelj globalnog zagrevanja. U Tokiju su temperature pet dana zaredom premašile 35 °C i to je najgori nalet vrućine tokom juna koji je zabeležen od 1875. godine.

Ovog leta temperaturni rekordi padaju širom sveta – a poslednji koji je doprineo ovom negativnom trendu jeste Japan. Tamo su po prvi put u 150 godina dugoj istoriji merenja u junu izmerene temperature preko 40 °C. Živa je rekordnih 40,2 °C u termometru dostigla u gradu Isesaki u kojem živi preko 200 hiljada ljudi.

Prema pisanju japanskih medija, samo proteklog vikenda u glavnom gradu Tokiju hospitalizovano je više od 250 stanovnika zbog posledica toplotnog udara.

Toplotnih talasa ima sve više, kako znamo da su klimatske promene odgovorne za to?

Korisnici društvenih mreža veoma opisno su pružili uvid u vremenske prilike – jedan je boravak napolju uporedio sa saunom, dok je drugi naveo da je toliko toplo da je alarm za požar doživeo kratak spoj.

Vlasti su zamolile građane da vode računa o potrošnji struje zbog povećanog korišćenja klima uređaja s obzirom na to da elektroenergetski kapaciteti nisu u zavidnom stanju. Savetuje se gašenje nepotrebnih svetala od 3 do 6 posle podne po lokalnom vremenu. U najtoplijem periodu dana ipak treba rashladiti prostor u kome se boravi i hidrirati se kako bi se izbegao toplotni udar.

U većini Japana bi u ovo doba godine padala kiša. Ipak, nacionalna meteorološka agencija objavila je u ponedeljak da je kišna sezona završena u regiji Kanto, u kojoj je smeštena prestonica, kao i susednom području Košin. Ovo se desilo najranije još od 1951. kada je počelo evidentiranje – 22 dana pre uobičajenog kraja. Kišna sezona je, kako se navodi, ove godine najkraća ikada u nekoliko delova zemlje.

Jun je prvi mesec leta u Japanu, ali temperature obično ostaju ispod 30 °C. Prognozira se da će toplota gospodariti ovim podnebljem i naredne nedelje.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Pod uticajem klimatske krize izazvane sagorevanjem fosilnih goriva, toplotni talasi poput ovog u Japanu postaju učestaliji i intenzivniji. Dodatno, epizode ogromnih letnjih vrućina javljaju se sve ranije u toku godine, u junu su mnoge države na severnoj Zemljinoj polulopti to iskusile. A jul i avgust koji važe za najtoplije mesece tek su pred nama.

Planeta se zagrejala za 1,1 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a posledicama svedoče mnogi krajevi sveta. Kako bi se sprečili najgori efekti promene klime na život na Zemlji, čovečanstvo bi trebalo da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte i da zauzda porast srednje globalne temperature na 1,5 °C.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR