Zavrni rukave, 24. mart: Najmasovnija akcija čišćenja kod nas na rekordnih 313 lokacija širom Srbije

Da li vas nerviraju prizori nemarno bačenih hrpa smeća u vašem komšiluku ili prirodi? U nedelju, 24. marta, možete da učestvujete u udruženoj volonterskoj akciji kojom se teži čistijoj i zdravijoj Srbiji

21/03/2024 autorka: Jelena Kozbašić
0

U sklopu najveće dosadašnje nacionalne akcije čišćenja pod sloganom „Zavrni rukave”, u aprilu 2023. pet i po hiljada ljudi čistilo je Srbiju na ukupno 163 lokacije u 70 gradova i sela širom zemlje. Tom prilikom, prikupljeno je preko sedamdeset tona otpada.

U nedelju, 24. marta od 12 do 14 časova, predvođeni udruženjem Eko straža jedanaesti put zajednički se borimo protiv smeća: prijavljeno je rekordnih 313 mesta za čišćenje koji će za vikend sačekati vredne volontere. Ovo je skoro duplo veći broj lokacija u odnosu na prošlogodišnju – do sada najveću – akciju pa se očekuje i više učesnika.

Samo u Beogradu, akcija se održava na preko 130 mesta. Otpad će se prikupljati u nekoliko novobeogradskih blokova, na Adi Huji, u Obrenovcu i Lazarevcu, na Banovom i Petlovom brdu…

Čisti se i u ostatku Srbije: Savski kej u Sremskoj Mitrovici, obala Nišave u Nišu i jezero Bubanj u Kragujevcu samo su neka od mesta širom zemlje na kojima se možete pridružiti akciji. Tačan spisak lokacija na kojima se organizuje čišćenje, sa geografskim koordinatama, dostupan je na zvaničnom sajtu.

Inspiracija za akciju čišćenja dolazi iz Estonije

Kampanja Zavrni rukave nastala je po uzoru na akciju Let’s do it Estonia iz 2008. godine kada su Estonci u samo jednom danu očistili celu zemlju, navodi Eko straža. Učešće je uzelo preko 50 hiljada stanovnika koji su prikupili 20 hiljada tona otpada, a procenjuje se da bi sličan poduhvat u organizaciji vlade trajao tri godine.

Dve godine posle Estonije, pod slogan Let’s do it Slovenia. Tom prilikom 270 hiljada Slovenaca (13% populacije) očistilo je sedam hiljada deponija, što je jedna od najvećih civilnih inicijativa na svetu.

Zahvaljujući udruženju Eko straža, i Srbija je pre nekoliko godina dobila pandan ovim kampanjama za zaštitu životne sredine.

Akcija se organizuje nekoliko puta godišnje kako bi se tokom jednog dana okupilo što više pojedinaca, grupa i organizacija da bi koji istovremeno čiste na desetine različitih zagađenih tačaka u Srbiji.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Udruženje Eko straža, zajedno sa ostalim organizatorima, poziva sve zainteresovane da uzmu učešće.

Dovoljno je samo da ponesu rukavice i kese za smeće i da se u nedelju, 24. marta, od 12 do 14 časova, priključe nekoj od mnogobrojnih volonterskih timova na mestu koje im najviše odgovara.

Cilj je da ovo okupljanje bude što masovnije i samim tim efikasnije u čišćenju Srbije. Pored toga što mogu da učestvuju pojedinci, podstiče se i učestvovanje grupa građana npr. ekoloških udruženja, planinara, kajakaša, ronilaca, škola, studentskih organizacija…

Zavrni rukave i budi jedan od njih!

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR