Pariz odlučio da se Jelisejska polja pretvore u zelenu oazu

Najpoznatija avenija u Parizu dobiće novo ruho koje će više biti prilagođeno pešacima umesto automobilima.

17/01/2021 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: The Guardian / France 24

Gradonačelnica Pariza En Idalgo saopštila je nedavno da će prema novom planu transformacije Jelisejskih polja u preuređenje ove ulice biti uloženo 250 miliona evra, a da bi prvi deo projekta trebalo da bude realizovan do 2024. godine, kada će prestonica Francuske biti domaćin Olimpijskih igara.

Ideju o redizajniranju najšire avenije u Parizu pokrenuo je Odbor Jelisejskih polja 2018. godine, a prema usvojenom projektu prostor za automobile će biti prepolovljen, a više mesta biće dodeljeno širim pešačkim stazama sa drvoredima koje će biti dugačke 1,9 kilometara.

„Legendarna avenija izgubila je sjaj tokom poslednjih 30 godina. Parižani je sve manje posećuju i pogodilo ju je nekoliko uzastopnih kriza kao što su masovni protesti“, saopštio je Odbor u izjavi, pozdravljajući odluku gradonačelnice.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Ipak, kako prenosi France24, preobražaj Jelisejskih polja učiniće jednu od najlepših avenija na svetu ponovo dostupnom građanima Pariza. Prostor za automobile će se smanjiti, dok će parkovi i pešačke zone činiti većinu prostora, uz šta će biti posađen i veliki broj stabala kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

Projektu su prethodile višegodišlje kampanje aktivista koji smatraju da su brojni kafići i gust saobraćaj pretvorili Jelisejska polja u bučno područje privlačno samo turistima, dok ga Parižani izbegavaju.

Arhitekte objašnjavaju da prema proračunima od 100.000 pešaka koji svakog dana šetaju ovom avenijom, čak 72% čine turisti, a da je cilj da se ovim projektom Jelisejska polja vrate Parižanima koji bi mogli ponovo da uživaju provodeći vreme u, ako sve bude išlo po planu, zelenom prostoru izolovanom od gužve i buke automobila.

Prvi deo projekta treba da se završi do leta 2024. godine, kada će Pariz ugostiti najbolje sportiste sveta na Olimpijskim igrama, nakon čega će ostatak radova biti realizovan do 2030. godine.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR