Fabrika iz Oksforda pretvara klasične Mini automobile u električna vozila

Namenski tim originalni benzinski motor menja modernim električnim motorom i baterijom.

30/01/2022 autor: Srđan Vejnović
0
Fotografija: BMW Group

Fabrika iz Oksforda koja proizvodi čuvene MINI automobile nudi vlasnicima klasičnih modela Minija priliku da svoja vozila konvertuju potpuno na električni pogon.

Iako savremeni modeli Minija na struju imaju brojne kupce, postoje i oni drugi koji ne žele da se odreknu šarma originalnog Minija, ali žele vožnju sa manjim uticajem na životnu sredinu. Sigurno bi i legendarnoj ekipi, iz kultnog filma Italian Job, za njihovo čuveno bekstvo još bolje poslužila tri nečujna Mini Kupera na struju.

Kroz poseban program, nazvan MINI Recharged, namenski tim iz fabrike u Oksfordu zamenjuje originalni benzinski motor klasičnog Mini automobila sa modernim električnim motorom i baterijom.

Konverzija vozila podrazumeva ugradnju novog električnog motora od 120 KS (90KW). Uz njega konvertovani Mini može da razvije ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega devet sekundi.

Svaki elektrificirani Mini dobiće instrumentalnu tablu starog dizajna sa dodacima koji će prikazivati temperaturu vožnje, stepen prenosa, opseg i brzinu.

Motor će se napajati baterijom dovoljnom za procenjeni domet od oko 160 km. Za vozače koji planiraju duže putovanje ovo je limitirajuć faktor, ali za one koji na umu imaju gradsku vožnju sasvim je dovoljno.

Takođe, novi pogon će vlasnike osloboditi takse za vožnju u graskim zonama bez emisija CO2, kavih sve više ima u velikim gradovima.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Postupak konverzije ne uključuje sečenje ili druge nepovratne modifikacije karoserije, što znači da vlasnici mogu da vrate svoje vozilo u prvobitno stanje u bilo kom trenutku. U fabrici objašnjavaju da se izvađeni motor i menjač čuvaju, te da se mogu vratiti ukoliko to vlasnici budu poželeli.

MINI Recharged se ugleda na model cirkularne ekonomije i uspešno je uklapa u buduću strategiju brenda koji ima veliku popularnost. Za ovaj projekat se ne proizvode nova vozila na struju, već se ona stvaraju od postojećih automobila, što daje starim automobilima novi životni vek. Ovo je jedan od primera koji demonstrira da zelena tehnološka tranzicija u auto-moto industriji ne mora da podrazumeva odricanje od starih voljenih modela automobila, već nudi budućnost u kojoj oldtajmeri nikad ne zastarevaju.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR