Klimatske promene uzimaju maha – u Kanadi besne požari, u severnoj Africi temperature preko 45 °C

Dok u Srbiji svedočimo promenljivom maju, u pojedinim delovima sveta klimatske promene pokazuju svoje „najužarenije” lice – i to nedeljama unazad

31/05/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0

Maj u Srbiji je bio promenljiv, a sudeći prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), nestabilne vremenske prilike se nastavljaju. Lokalno se očekuju nepogode poput grada, jakog olujnog vetra i obilnih padavina, a moguće je da će doći i do izlivanja manjih, bujičnih vodotokova.

Sa druge strane, mnogi delovi planete se, u svetlu klimatskih promena, trenutno suočavaju sa potpuno drugačijim vremenskim uslovima od nas – severnom Afrikom, Kanadom i Azijom haraju toplotni talasi koji u novoj klimi postaju učestaliji i intenzivniji.

Kako piše meteorolog Maksimilijano Herera na svom Tviter profilu, iako se neuobičajene vrućine za ovo doba godine javljaju širom sveta, situacija je verovatno najgora na severu afričkog kontinenta gde se u toku dana beleže surove prosečne temperature od preko 40 °C.

U ponedeljak, 29. maja, u gradu Jelimane u državi Mali izmerena je minimalna dnevna temperatura od 36,6 °C i maksimalna dnevna od 45,8 °C. U susednom Senegalu, u Matamu, temperatura se kretala u rasponu od 32 °C do čak 47 °C.

Preko Atlantika, pa gore ka severu, preciznije na zapadu kanadske teritorije nedeljama unazad besne požari pod uticajem visokih temperatura koje su u pojedinim delovima i do 10-15 °C više nego inače u ovom periodu godine.

Grad Halifaks u provinciji Nova Škotska je, zbog  ovih dešavanja, proteklog vikenda proglasio vanredno stanje – preko 16 hiljada stanovnika je evakuisano, a škole su zatvorene. Vatrene stihije, podstaknute jakim vetrovima i suvim drvetom, uništile su desetine kuća i otežale spasilačke napore stručnih službi.

Dim se nadvio i nad Albertom u kojoj je vatra progutala milion hektara, a gde je vanredno stanje proglašeno već početkom maja i preko 25 hiljada ljudi moralo je da napusti domove. Samo u ponedeljak rekordi za najvišu dnevnu temperaturu oboreni su na šest mernih stanica, dok je u zaštićenom šumskom području zabeleženo 60 požara. Veruje se da se ova provincija našla na najtežem udaru.

Stručnjaci tvrde da ovako svirepi požari nisu uobičajeni ovako rano u toku godine, kao i da vatrogasci inače ne svedoče toliko velikim spaljenim površinama odjednom. 

Uprkos tome što naučna istraživanja o povezanosti određene vremenske anomalije sa klimatskim promenama mogu da potraju mesecima, vatrene stihije se poklapaju sa projekcijama klimatologa vezanim za zapadnu Kanadu: temperature rastu i sve je sušnije, a samim tim veća je opasnost od požara.

U toku dva dana u Kini oboreno preko 300 temperaturnih rekorda

Utorak, 30. maj, biće zapisan u istoriji klimatologije, navodi Herera – prema njegovim tvrdnjama, rekordno visoke temperature mere se širom azijskog kontineta, od Malezije preko Kine i Japana do Mjanmara, što je oblast koja se proteže milionima kvadratnih kilometara.

„Ovo je jedan od najrasprostranjenijih toplotnih talasa koji je ikada pogodio istok Azije”, konstatuje ovaj meteorolog.

U toku samo dva dana, 29. i 30. maja, na preko 300 mernih stanica u Kini zabeležene su nove rekordno visoke majske temperature, a na 20 mernih stanica pali su rekordi za najvišu temperaturu u istoriji merenja.

U pojedinim delovima zemlje živa u termometru premašila je četrdeseti podeljak na Celzijusovoj skali.

I kineski brdski predeli našli su se među onima koji su doživeli najviše temperature otkako se vodi evidencija: u Džaotongu koji se nalazi na skoro 2 hiljade metara nadmorske visine izmereno je 34,1 °C, u Džaođueu 34,2 °C i u Pugeu 38,9 °C.

Prema pisanju Maksimilijana Herere sredinom meseca, Tajland je tada ušao u devetu nedelju brutalnog toplotnog talasa što znači da je i april bio veoma topao za ovu zemlju.

Pored Tajlanda, rekordne aprilske temperature i do 45 °C zabeležene su i u Indiji, Bangladešu i Laosu.

Rapidna studija atribucije utvrdila je da je azijski toplotni talas u aprilu zbog klimatskih promena 30 puta verovatniji, kao i da su klimatske promene doprinele da u delovima Azije bude najmanje 2 °C toplije.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Naposletku, Zemlja se od industrijske revolucije zagrejala za 1,2 °C. Ali porast temperature nije ravnomerno raspoređen i nedaće za čovečanstvo ne staju na tome, već su i vremenski ekstremi sve češći i snažniji.

Klimatske prilike koje su nekada bile izuzetak od pravila sada postaju naša svakodnevica i podsetnik zašto je bitno da ubrzamo put ka neto nultim emisijama i održimo globalno zagrevanje na 1,5 °C u skladu sa Pariskim sporazumom.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR