Prijavite se na Klimatski melem, originalnu online školu klimatske i ekološke komunikacije

Online škola se održava od 4. marta do 2. aprila, sa posebnim programom u koji su uključeni stručnjaci različitih profila iz Srbije i regiona

21/02/2024 autorka: Redakcija
0 izvor: Saopštenje

Udruženje Zelena tranzicija iz Srbije i Tatavaka iz Hrvatske tokom marta i aprila organizuju online događaj pod nazivom Klimatski melem – jednu neobičnu, originalnu školu koja je otvorena za sve zainteresovane, a posvećena klimatskoj i ekološkoj komunikaciji.

„Komunikacija određenog procesa je veoma nijansirana i složena”, navode ove organizacije u svom zvaničnom pozivu, „sastoji se od poruka, reči, gestova, tišina, saosećajnosti, introspekcije i puno slušanja. Komunikacija oblikuje naša uverenja i delovanja po određenom pitanju. A da li imamo narative i priče, kao i pristupe i tehnike – koji mogu pokrenuti duboke promene u viđenju i razumevanju klimatske i ekološke krize sa kojom se suočavamo, lokalno i globalno?”

U pitanju je regionalni, interdisciplinarni online događaj, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prijave na OVOM LINKU.

Klimatski melem je zamišljen kao prostor za zajedničko učenje, kao istraživanje i kao razmena između svih učesnika i predavača.

„Ovakvim pristupom želimo stvoriti prostor za deljenje emocija i procesa kroz koje prolazimo i kao pojedinci i kao društvo kada razmišljamo o mogućnostima, izazovima, strahovima i neizvesnostima koje klimatske i ekološke krize donose u naše živote”, navodi se u saopštenju. 

„Želimo da stvorimo prostor za kreativnost i ranjivost, kritičnost i iskrenost te u njega pozovemo narative i pristupe koji leče, zaceljuju, regenerišu bolna mesta u našim bićima i zajednicama.”

O čemu se tu zapravo radi?

Online susreti održavaće se od 4. marta do 2. aprila, sa posebnim programom.

Prvi susret u ponedeljak, 4. marta, rezervisan je za međusobno upoznavanje i zove se Ukorenjivanje, a u nedeljama posle, zajedno sa stručnjacima različitih profila iz Srbije i Hrvatske, učesnici će obraditi nekoliko zanimljivih tema:

  • Čekajući novo doba: U utorak, 5. marta, Višnja Kisić i Goran Tomka sa Šumskog univerziteta upoznaće učesnike sa neobičnim terminima poput kapitalocena i ktulucena, i pričaće o tome kako priča o sadašnjosti oblikuje budućnost.
  • Blic-klima-info-grafika:  Dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu će se u utorak, 12. marta, osvrnuti se na komunikaciju klimatskih promena i dati svoje uvide u to kako da ovaj fenomen, kojem svedoče ljudi širom sveta, približimo najširoj mogućoj publici.
  • Sami protiv/sa sistemom: Utorak, 19. mart, predviđen je za susret sa meteorološkinjom iz Zagreba Dunjom Mazzocco Drvar i Predragom Momčilovićem iz Centra za zelene politike. Oni će pružiti bitan osvrt na to koliko kao pojedinci treba da učestvujemo u rešavanju ekoloških kriza, a kolika odgovornost pripada sistemu.
  • Razgovarajmo o eko-anksiozonosti: Kao geštalt terapeut, Igor Ivko iz Varaždina će u utorak, 26. marta, ponuditi objašnjenje jednog neobičnog osećaja karakterističnog za moderno doba, eko-anksioznosti. Učesnici će osluškivati emocije jedni drugih koje su u krajnju ruku „normalne reakcije na nenormalno stanje”.
  • Kriza izgovorena jezikom umetnosti: Dr Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, će u ponedeljak, 1. aprila, upoznati učesnike sa svojim stvaralačkim procesom, a nakon predavanja i oni sami će se baciti na stvaranje umetnosti, praveći i razrađujući plan za eko-akciju, komunikaciju, skulpturu, perfomans…

Finale programa u sklopu neobične škole Klimatski melem biće Utopias Speed Dating, pod sloganom: „Upoznaj inspirativne i ekološki angažovane ljude, i daj sebi priliku da se zaljubiš u nove ideje”.

„Ideja je da učesnici izaberu da, u dva kruga, uđu u break-out sobe Zoom platforme i tu petnaestak minuta razgovaraju, postavljaju pitanja, čuju iskustva i savete od stručnjaka koje će organizatori izabrati”, stoji u saopštenju. „Ideja je da ceo ovaj susret bude direktan, neposredan, a i inspirativan i osnažujuć.

Više o programu možete pročitati OVDE

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Klimatski melem organizuje se u sklopu projekta Emancipirani:e i Ujedinjeni:e u Regenerativnoj Edukaciji za Klimatsku Akciju (E.U.R.E.K.A!) sufinansiranog sredstvima Evropske unije kroz program Erasmus+ KA2.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR