Klima101 traži grafičke dizajnere!

Prijavite se na otvoreni konkurs do 18. februara. Pročitajte više o tome šta tražimo i koji su uslovi

29/01/2024 autorka: Redakcija
0

NAPOMENA: Ovaj konkurs je završen. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju sa portalom Klima101, pratite nas na društvenim mrežama za neke buduće prilike!

Tražimo dizajnere koji žele da pomognu redakciji Klime101 u predstavljanju važnih podataka, informacija i uvida kroz vizuelne forme namenjene široj publici. 

Nudimo kontinuiranu saradnju (1-3 vizuelna rešenja mesečno), sa honorarom za svaki objavljeni vizual.

Ukoliko ste zainteresovani za ovakvu saradnju sa našim portalom, prijavite se na naš otvoreni konkurs!

U nastavku pročitajte kako: 

Ukratko o konkursu

– odabir budućih saradnika pravimo na osnovu poslatih vizuelnih rešenja na temu: „2023, najtoplija godina u istoriji” (kratak vodič u nastavku konkursa)
– vizuelna rešenja pošaljite u *.PNG formatu, veličine 1200×1200
brending: Klima101 logo (prva i druga varijanta), kao i boja #4bef88
– adresa za slanje rešenja je info@klima101.rs
– rok za slanje rešenja je nedelja, 18. februar
– možete poslati i više od jednog rešenja

Tema konkursa je: „2023, najtoplija godina u istoriji”

U svetlu klimatskih promena, godina 2023. bila je najtoplija u istoriji merenja, kako u Srbiji, tako i na globalnom nivou. Već se ustaljuje i termin godina ekstrema zbog mnogobrojnih rekordnih temperatura, ali i ekstremnih događaja kao što su poplave i šumski požari, koji su obeležili 2023. godinu. 

Zadatak konkursa je da napravite vizuelno rešenje koje će na efektan i jasan način komunicirati ovaj uvid. 

Više o ovoj temi možete pročitati u našem autorskom članku, ili u detaljnom pregledu koji nudi Služba za klimatske promene Kopernikus.

Za potrebe vizuala, iskoristite bilo koju kombinaciju sledećih informacija i podataka (može samo jedna, a može i svih pet):

 • Globalno, 2023. bila je za oko 1,5 °C toplija u odnosu na prosek predindustrijskog doba, što je čini najtoplijom godinom u istoriji merenja, tj. najmanje od 1850. godine
 • Takođe globalno, tokom 2023. sedam uzastopnih meseci, počev od juna i zaključno sa decembrom, bili su najtopliji ikada zabeleženi (u odnosu na iste mesece prethodnih godina)
 • Svaki dan u toku 2023. bio je za makar 1 °C topliji od proseka predindustrijskog doba za taj deo godine, što se nikada ranije nije dogodilo, a tokom rekordnih 173 dana bilo je za 1,5 °C toplije
 • 17. i 18. novembar 2023. predstavljaju dva važna datuma: to su prva (i za sada jedina) dva dana ikada zabeležena tokom kojih je temperatura bila toplija za više od 2 °C u odnosu na predindustrijski prosek za taj deo godine 
 • Ukoliko želite da iskoristite bazične podatke, preporučujemo da koristite podatke koje je podelio servis Kopernikus za temperaturne razlike po godinama kao i za odstupanja pojedinačnih dana u godini (u pitanju su prilagođene i prevedene Google Sheets tabele sa kojih možete preuzeti podatke)

Primere kvalitetnih vizuelnih rešenja, koja odgovaraju na naše zahteve na različite načine, možete pogledati ovde i ovde, ali zanimaju nas i drugačija rešenja kao što su npr. mape koje je svojevremeno napravio dr Ivan Simić za tekst o urbanom zelenilu.

Koji su naši kriterijumi?

Tražimo vizuelno rešenje koje je…

 • originalno: mada može da koristi postojeće vizuelne elemente ili motive, ilustracija treba da bude vaše delo, napravljena za potrebe ovog konkursa
 • jasno: cilj Klime101 jeste da uz pomoć vizuelnog izraza približi podatke, informacije i uvide široj publici, pa je jasnoća poruke koju vizual šalje na prvom mestu
 • samostalno: tražimo rešenja koja se lako razumeju sama po sebi: naše idealno rešenje je ono koje ljudi razumeju na prvu loptu i požele da ga podele na društvenim mrežama, a da ne moraju previše da objašnjavaju o čemu se radi

Specifikacije i uputstvo za prijavu:

Vizuelno rešenje pošaljite u *.PNG formatu, veličine 1200×1200, jer se većina naših rešenja koristi na društvenim mrežama.

Brending čine Klima101 logo (prva i druga varijanta), kao i boja #4bef88.

Vizual treba da sadrži i naslov, kao što ih imaju i primeri rešenja koje smo linkovali gore. Taj naslov svakako može da bude tema konkursa – „2023, najtoplija godina u istoriji” – ali možete izmeniti naslov po svom izboru, ukoliko mislite da bi on trebalo da bude npr. konkretniji ili precizniji kad je u pitanju vaše vizuelno rešenje.

Kada su vaša vizuelna rešenja spremna, pripremite ih i pošaljite na sledeći način:

 • Naslovite svoje fajlove sa: Klima101 – [Vaše ime i prezime] + redni broj, ako imate više rešenja
 • Prijavu šaljete na: info@klima101.rs
 • U subjectu mejla napišite: [Vaše ime i prezime] – za konkurs
 • U telu mejla nemojte slati svoj CV, niti elaborat svog vizuala. Možete iskoristiti priliku da se ukratko predstavite, u dve-tri rečenice, a naravno dobrodošli su i linkovi ako imate portfolio, ili primere svojih radova koji su negde bili objavljeni
(Još jednom) ukratko o konkursu:

– odabir budućih saradnika pravimo na osnovu poslatih vizuelnih rešenja na temu: „2023, najtoplija godina u istoriji” (kratak vodič u tekstu konkursa)
– vizuelna rešenja pošaljite u *.PNG formatu, veličine 1200×1200
– brending: Klima101 logo (prva i druga varijanta), kao i boja #4bef88
– adresa za slanje rešenja je info@klima101.rs
– rok za slanje rešenja je nedelja, 18. februar
– možete poslati i više od jednog rešenja

Dobra pitanja i tačni odgovori:

 • Da li mogu da pošaljem više varijanti jednog vizuelnog rešenja?

Naravno! Možete poslati više varijanti jednog rešenja, ili sasvim različite pristupe istim uvidima ili informacijama, ili svako vaše rešenje može predstavljati različite uvide ili informacije. 

 • Da li prihvatate rešenja koja se oslanjaju na neke druge podatke, a ne one koje ste naveli u opisu konkursa?

Mada nije preporučljivo, možete poslati i rešenje koje koristi neki sasvim drugi skup podataka. Jedini uslovi su (1) da ti podaci budu iz relevantnog, naučnog izvora, (2) da tematski odgovaraju našem portalu, (3) da odaberete novi naslov koji ćete uključiti u svoje vizuelno rešenje i (4) da u mejlu kojim šaljete rešenje navedete i izvor informacija koje ste koristili. 

 • Da li će moje rešenje, ukoliko ga odaberete, biti objavljeno?

Za sada nemamo planove da objavljujemo konkursna rešenja. Cilj ovog konkursa je da stupimo u kontakt sa zainteresovanim dizajnerima koji se najbolje uklapaju u misiju, ciljeve i način rada Klime101, i to radi kontinuirane saradnje. 

 • Da li moje rešenje može da bude parodija, ili da se na neki drugi način kritički osvrne na temu?

Naš iskreni savet jeste da se ovakvi pristupi izbegavaju. Mada je naravno moguće uklopiti različite smislene komentare u vizuelne forme, zadatak našeg portala je pre svega pravovremeno, tačno i jasno informisanje. U idealnom ishodu, vizuelna rešenja koja tražimo su atraktivna, zanimljiva i upečatljiva, ali bez imalo žrtvovanja tog osnovnog zadatka.

 • Da li rešenje može da sadrži objašnjenje vizuala (npr. kroz caption)?

Tekstualni elementi su neminovni, osim u izuzetnim slučajevima. Pored naslova, vaš vizual može sadržati i brojke, legendu, oznake, izvore, pa i kraći podnaslov ili caption koji npr. pojašnjava neki element vizuala. Ali vizual ne treba da ima propratni tekst, niti nas interesuju vizuali koji su bez propratnog teksta nerazumljivi. Takođe, vizuelna rešenja treba na jasan način da predoče uvide o kojima govore, a previše teksta može smetati tom cilju.

 • Imam pitanje na koje niste ponudili odgovor! Gde mogu da ga postavim?

Pitanja su i više nego dobrodošla, a možete ih postaviti preko mejla koji smo ponudili u konkursu, a možete nas kontaktirati i preko našeg profila na društvenim mrežama. Pored odgovora vama, sva dobra pitanja ćemo (naravno sa našim odgovorima) dodati i ovde.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR