60% svih vrsta kornjača je ugroženo zbog gubitka staništa i klimatskih promena

Mnoga staništa koja su bila ključna za evoluciju kornjača su već nestala, a očekuje se da bi njihovo propadanje moglo da se nastavi i u narednih 100 godina.

12/02/2021 autor: Nemanja Milović
0 izvor: hawaii.edu

Istraživanje naučnika sa Univerziteta na Havajima je pokazalo da je budućnost kornjača širom sveta ugrožena zbog gubitka staništa i klimatskih promena.

Pored toga na opstanak ovih životinja utiče i izlovljavanje zbog hrane i tracicionalne medicine, kao i izgradnja u predelima blizu obale što dodatno pravi pritisak na njihovo stanište

Na svetu postoji oko 360 vrsta kornjača, što je relativno mali broj kada se uporedi sa ostalim grupama životinja poput vodozemaca kojih ima 8200 ili ptica koje broje više od 10.000 vrsta. Zbog toga posebno zabrinjava činjenica da se oko 60% svih vrsta kornjača smatra osetljivim ili ugroženim.

Glavni autor istraživanja Robert Tompson ukazuje na to da je opstanak mnogih vrsta koranjača u opasnosti. „Kako se gubitak staništa, ljudska eksploatacija divljih populacija i klimatske promene budu nastavili situacija za kornjače će postajati sve teža.”, rekao je on. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Rezultati studije su pokazali da su obalski ekosistemi bili veoma važni za evolutivni razvoj i raznolikost kornjača, a poznato je da su ove oblasti među najugroženijima klimatskim promenama. Kao primer negativnog uticaja klimatskih promena navodi se slučaj iz 2018. kada je uragan praktično zbisao sa mape malo Havajsko istočno ostrvo.

„To ostrvo je bilo dom za nešto manje od polovine svih gnezda zelenih morskih kornjača na Havajskom arhipelagu. A sada je nestalo.” kaže Tompson.

Rezultati ove studije ukazuju na to koliko je važno zaštiti staništa ugroženih životinja koje trpe sve veći pritisak zbog ljudskog delovanja i klimatskih promena.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR