Svetski lideri ističu značaj klimatskih promena u čestitkama Bajdenu

Džo Bajden je tokom izborne trke često naglašavao kako SAD treba da se okrenu borbi protiv klimatskih promena

09/11/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Twitter 

Nakon pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, mnogi svetski lideri, među kojima su Boris Džonson, Džastin Trudo i Ursula von der Lajen, u čestitkama koje su mu uputili naglasili su značaj klimatskih promena i zajedničke borbe kako bi se one ublažile.

Pored njih, želju za snažnijom klimatskom akcijom i boljom međunarodnom saradnjom po tom pitanju istakli su i predsednik Austrije i predsednica Grčke, premijerke Novog Zelanda, Islanda i Škotske, premijeri Australije i Fidžija i mnogi drugi.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson istakao je za SkyNews da je veoma uzbuđen zbog očiglednog globalnog konsenzusa po pitanju borbe protiv klimatskih promena.

„Sledeće godine Ujedinjeno Kraljevstvo će biti domaćin Samita UN-a o klimatskim promenama COP-26, a već sada država za državom prihvata ideju o postizanju neto-nultih emisija. Japan je to uradio, Koreja takođe, čak je i Kina prihvatila plan da postigne ovo do 2060, što je apsolutno fantastično za ceo svet. Smatram da sada, sa predsednikom Bajdenom u Beloj kući, imamo dobre izglede za američko svetsko liderstvo u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je Džonson.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Da podsetimo, prošle nedelje su SAD i zvanično istupile iz Pariskog sporazuma. S obzirom na to da su SAD trenutno drugi najveći nacionalni emiter gasova sa efektom staklene bašte, ukoliko bi ova odluka ostala na snazi, to bi u velikoj meri ugrozilo svetske napore za smanjivanje emisija i ozbiljno dovelo u pitanje uspeh čitavog sporazuma.

Međutim, Džo Bajden je tokom izborne trke često naglašavao kako SAD treba da se okrenu borbi protiv klimatskih promena, i kako će jedna od prvih odluka koje će doneti nakon inauguracije u januaru 2021. biti povratak SAD u Pariski sporazum. Očekuje se da pod Bajdenovom administracijom u narednom periodu Amerika preuzme aktivniju ulogu u klimatskoj diplomatiji.

Listu svih čestitki koje su pominjale klimatske promene i zaštitu životne sredine možete videti u twitter nizu OVDE

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR