U planu je prekrivanje Londonskog stadiona solarnim panelima

Uskoro neće samo trava na terenu sportskog objekta biti zelena, već bi takav, metaforički rečeno, mogao i da bude krov presvučen solarnom membranom koja će proizvoditi čistu energiju

01/03/2023 autorka: Jelena Kozbašić
0
Foto: Wikimedia / Arne Müseler / CC BY-SA 3.0 de

Londonski stadion, na kojem su održane Olimpijske igre 2012. godine, u sklopu projekta vrednog 4 miliona funti, biće prekriven solarnim panelima tako da bi, pored ozelenjenog terena, uskoro takav mogao da bude i krov, a samim tim i energetski miks.

Prema proračunima, višemilionska investicija trebalo bi da se isplati u roku od svega pet godina. Stadion trenutno koristi fudbalski klub Vest Hem junajted, a građevinski radovi trebalo bi da počnu kasnije ove godine.

Očekuje se da proizvodnja struje iz panela počne pre sredine 2024. Procenjuje se da će svojevrsna solarna membrana godišnje proizvoditi tri miliona kilovat-časova struje.

Ključni motivi za energetsku tranziciju sportskog objekta sa 66 mesta za sedenje jesu znatno smanjenje oslobađanja ugljenika i pomoć Londonu da do kraja decenije dostigne neto-nulte emisije, kojima teži i sam stadion.

Gradonačelnik Sadik Kan je pozdravio odluku, a grad je, kako navode nacionalni mediji, namenio 45 hiljada funti za delimično finansiranje studije izvodljivosti i poslovne studije slučaja za projekat izgradnje solarne elektrane na stadionu.

Eksperti tek treba da utvrde koje će se komponente u formiranju solarne membrane koristiti, ali jedno od rešenja koje se ističe jeste tanki materijal sa ugrađenim fotonaponskim ćelijama.

Procenjene kumulativne uštede ekvivalenta ugljen-dioksida tokom životnog veka panela iznose 7.480 tona. Poređenja radi, tu količinu ugljen-dioksida za godinu dana upiće preko 290 hiljada stabala drveća sa godišnjim karbonskim kapacitetom od 25 kilograma ugljen-dioksida.

Ipak, tačni troškovi i benefiti biće poznati tek nakon studije izvodljivosti.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

To nisu jedini napori Londonskog stadiona, simbola nacionalnog ponosa, u njegovom nastojanju ka dekarbonizaciji. Radi se i na unapređenju energetske efikasnosti osvetljenja i sistema hlađenja.

Solarni sistemi na sportskim objektima već postoje širom sveta: od Los Anđelesa (Sjedinjene Američke Države) i Brazilije (Brazil) preko Berna (Švajcarska) i Frajburga (Nemačka) do Bangalora (Indija) i Pekinga (Kina), mnoge arene već se napajaju energijom sunca.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR