Male vetroturbine u obliku cveta lale niču po Holandiji

Vetroturbine u obliku cveta lale rešenje su za proizvodnju energije u naseljenim područjima. Pored toga što lepo izgledaju moguće ih je postaviti na različite lokacije.

24/05/2021 autor: Nemanja Milović
0 izvor: flowerturbines.com/ Photo: flowerturbines.com/

Razvoj energije vetra u poslednjih 30 godina je neverovatan. Vetrenjače postaju sve veće i efikasnije što je omogućilo da cena struje dobijene pomoću njih neverovatno opadne dok kapaciteti rastu iz godine u godinu. Trenutno najveću vetrenjaču visine oko 250 metara (poređenja radi Ajfelova kula je visoka 324 metra) i snage do 14 MW proizvodi General Electric.

Međutim, iako su u stanju da proizvedu velike količine čiste energije, ove ogromne vetrenjače imaju i određene mane. Ogromni vetrogeneratori proizvode buku, zauzimaju puno prostora, a mogu naškoditi i pticama, pogotovo ukoliko se nalaze na migratornim putevima. Zbog toga se najčešće grade samo na izolovanim lokacijama daleko od naseljenih mesta.

Kako bi rešila ove probleme kompanija Flower Turbines razvila je vertikalne vetroturbine u obliku cveta lale koje mogu poslužiti za pravljenje malih vetroelektrana u naseljenim mestima.

Vetroturbine se trenutno proizvode u tri različite veličine od jednog, tri i šest metara, a moguće ih je postaviti praktično bilo gde. Zbog svog lepog dizajna ne narušavaju izgled urbanih sredina, a po rečima proizvođača ne prave više buke od vetra koji ih pokreće.

Pored lepog izgleda, ove vetroturbine karakteriše i dobra efikasnost, s obzirom na to da počinju da proizvode struju već pri brzinama vetra od 1,2 metara u sekundi, a grupisanje više ovih vetrenjča u obliku cveta zajedno zapravo povećava njihovu efikasnost. Kako iz kompanije saopštavaju mala elektrana napravljena od njihovih vetrenjača bi na povoljnoj lokaciji mogla da proizvodi više struje po metru kvadratnom od solarnih panela.

Vetroturbine u obliku lala već se postavljaju na različitim mestima u Holandiji, a kompanija je nakon obezbeđivanja početnih finansija u potrazi za novim investicijama koje bi im omogućile brži rast.

Za rešavanje klimatskih promena biće neophodno da svet što pre počne da proizvodi 100% čistu električnu energiju. Iako rešenje poput ovog sigurno neće moći da zameni velike vetroparkove ili solarne elektrane, ipak bi moglo znatno da unapredi potencijal za proizvodnju električne energije u naseljenim mestima, posebno u vetrovitim sredinama koje se nalaze više severno i nemaju toliki potencijal za upotrebu solarne energije.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR