Kreira se prva mapa koja pokazuje svaki koralni greben na Karibima

Nova mapa, koja se izrađuje pomoću satelitskih snimaka, po prvi put detaljno vizualizuje šta se tačno nalazi pod vodom na Karibima.

16/12/2020 autorka: Jovana Stanković
0 izvor: Fast company

Uz pomoć satelitskih snimaka naučnici razvijaju prvu mapu na kojoj su prikazani svi koralni grebeni na Karibima, prenosi Fast Company.

Koralni grebeni na Bahamima, Jamajci i ostatku Kariba spadaju među najraznovrsnije ekosisteme na planeti. Međutim, njihov opstanak je ugrožen različitim faktorima, od klimatskih promena do prekomernog ribolova. 

Jedan od načina za očuvanje koralnih grebena jeste njihovo mapiranje. Nova mapa, koja se izrađuje pomoću satelitskih snimaka, po prvi put detaljno vizualizuje šta se tačno nalazi pod vodom u tom području. Plan je da se na ovaj način pomogne vlastima okolnih zemalja da nadgledaju, štite i proširuju ove važne ekosisteme.

Mapa koja prikazuje detalje na koralnim grebenima, poput lokacije morske trave, algi ili stena, biće dostupna svima za preuzimanje. 

Mapiranje karipskih voda vršila je neprofitna organizacija Nature Conservancy, koja je poslednje dve godine uložila napore kako bi spojila 38.000 satelitskih snimaka i na taj način kreirala veoma preciznu mapu. 

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Važno je istaći i da će ova mapa biti ugrađena u Atlanski koralni atlas, projekat čiji je cilj automatsko mapiranje svih koralnih grebena na svetu, tako da naučnici, ali i vlade, mogu da prate promene u realnom vremenu.

Ukoliko ovaj plan uspe, računa se da će ako se, na primer, predloži razvoj gradova duž obale, vlada lako moći da utvrdi da li je ta obala u blizini grebena koji je važan za ekosistem. Vlade takođe mogu da koriste mapu i ažurirane satelitske podatke da vide da li su grebeni oštećeni nakon sve većih oluja. 

Pilot projekat je bio veoma uspešan, te je Dominikanska Republika već iskoristila podatke sa mape tokom sadnje korala u procesu njihove restauracije.

Koralni grebeni širom sveta su u opasnosti od izbeljivanja, a u oktobru prošle godine je objavljeno da je polovina korala na čitavom svetu je u poslednjih 30 godina već nestala. Zbog toga su ovakvi napori i pozitivni rezultati veoma važni, jer koralni grebeni predstavljaju veoma važne ekosisteme i stanište su mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Da podsetimo, u oktobru ove godine Australijski naučnici su blizu Velikog koralnog grebena pronašli jedan novi greben, koji je viši od Empire State Building-a i Ajfelovog tornja, što predstavlja veoma važno otkriće u eri borbe protiv izbeljivanja korala, a više o tome možete da pročitate OVDE.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR