Paukova mreža inspirisala naučnike da naprave alternativu za mikroplastiku

Biljni protein povezan u molekularnu strukturu poput one koja postoji u paukovoj svili može zameniti mikroplastiku u kozmetičkim i proizvodima kućne hemije.

14/06/2021 autorka: Milica Simonović
0 izvor: fastcompany.com / xampla.com

Da li ste znali da se u vašem omekšivaču za veš, šamponu za kosu, ali i u brojnim kozmetičkim preparatima nalazi mikroplastika? Iako se ova plastika malih dimenzija u momentu kada koristimo ove preparate ne zadržava u našem organizmu ( jer se ispira) ona otpadnim vodama završava u prirodi i vremenom ulazi u lanac ishrane, pronalazeći drugi put do našeg stomaka.

Startap kompanija Xampla, koja je potekla sa Univerziteta u Kembridžu, pronašla je alternativu za mikroplastiku u ovim preparatima, a inspiraciju je našla u hemijskoj strukturi paukove mreže.

Naime, glavna ideja ove kompanije jeste da plastiku koja ne može da se reciklira, kao što je mikroplastika u ovim, ali i drugim preparatima, zameni biorazgradivom alternativom. Nov materijal koji imitira paukovu mrežu, jedan od najjačih prirodnih materijala na molekularnom nivou, je biljni protein.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Molekuli paukove mreže međusobno su čvrsto povezani, iako su same interakcije između molekula slabe. Naučnici koji su pokrenuli pomenuti startap pronašli su način kako da raskinu molekulske veze proteina na bazi biljaka, a zatim ih ponovo povežu u strukturu koja liči na onu iz paukove mreže.

Sam proces zahteva malu količinu energije, a mogu se koristiti održive sirovine. U studiji koju je sproveo startap Xampla korišćen je izolat proteina soje, nusproizvod u procesu proizvodnje sojinog ulja, ali moguće je koristiti i druge materijale biljnog porekla koji obično završavaju kao otpad.

Za razliku od drugih vrsta bioplastike, ovaj materijal ne zahteva nikakvu hemijsku modifikaciju da bi trajao duže i bio izdržljiviji, ali i lakše razgradiv. Sami molekuli nisu modifikovani ni na jedan način, već je samo promenjen njihov raspored, čime se dobio izdržljiv i istovremeno biorazgradiv materijal.

Startap Xampla planira da na tržište izbaci svoje proizvode tokom ove godine. Iako ova nova tehnologija može da se iskoristi za pravljenje različitih vrsta plastike koja se može upotrebiti na više načina, njihov fokus je trenutno na problemima koji imaju značajan uticaj na životnu sredinu i koje je teško rešiti, poput uklanjanja mikroplastike iz naših ekosistema.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR