Novi tip solarnih panela proizvodi električnu energiju čak i tokom noći

Tehnološki napredak mogao bi da dovede do toga da nam solarni paneli obezbeđuju čistu i pouzdanu električnu energiju 24/7.

10/04/2022 autor: Srđan Vejnović
0

Novi tip solarnih panela može da proizvodi električnu energiju čak i noću, navodi se u radu koji su početkom aprila objavili istraživači sa Univerziteta u Stanfordu. Modifikovani solarni paneli, koji rade i bez sunca, u toku noći mogu da proizvedu dovoljno energije za punjenje telefona ili napajanje LED sijalice.

Tokom dana, ovi solarni paneli funkcionišu kao i svi drugi. Struja se generiše kada topli sunčevi zraci dospeju do relativno hladnijih solarnih ploča. U njima se nalaze solarne ćelije napravljene od posebnih materijala koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu. 

Noću se toplota sa panela, koja se akumulirala tokom dana, oslobađa u svemir, u vidu infracrvenih talasa. Razlika u temperaturi između vazduha i panela može da se upotrebi za stvaranje energije. Za to je potreban uređaj koji se zove termoelektrični generator. 

Dodavanjem ovog uređaja istraživači sa Stanforda su omogućili da solarni paneli mogu da nastave da proizvode struju i nakon što Sunce zađe za horizont. Jedini uslov da bi to bilo moguće je da nebo bude vedro.

Ukoliko nema oblaka, modifikovana solarna ploča može da generiše do 50 milivati snage po kvadratnom metru u toku noći. To je dovoljno da napaja uređaje koji zahtevaju minimum električne energije poput LED sijalica ili punjača za mobilni telefon.

Proizvodnja električne energije tokom noći je i dalje prilično niska, solarne ćelije sa Stanforda generišu tek 0,04% struje koju standardni solarni paneli obezbede korisnicima tokom dana, ali eksperti najavljuju unapređenje tehnologije kako bi u budućnosti mogla da se koristi u većem obimu.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Jedna od glavnih prednosti solarnih panela je što mogu da proizvode energiju u mestima gde ne postoji električna mreža, a u takvim oblastima trenutno živi oko 750 miliona ljudi. Naučni tim sa Stanforda se nada da bi njihova tehnološka inovacija mogla da omogući pouzdan izvor čiste energije tokom 24 časa.

„Naš sistem se može koristiti kao kontinuirani obnovljivi izvor energije i danju i noću na lokacijama koje su van električne mreže“, navodi se u radu koji je objavljen u naučnom časopisu Applied Physics Letter.

Komentari (0)

OSTAVI KOMENTAR